Κέρδη 1% για το αργό παρά τους αρχικούς κλυδωνισμούς

Σε ανοδικό έδαφος τερμάτισαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου, επιστρέφοντας από βαριές απώλειες, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά εν μέσω των περιορισμών στη ρωσική παραγωγή και την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα.

Η ζήτηση από την Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται τους επόμενους μήνες καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα συνεχίζει να ανεβάζει ρυθμούς μετά την κατάργηση των περιορισμών κατά της Covid-19. Την ίδια στιγμή οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει τις ροές από τη Ρωσία, αν και σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι εκτιμούσαν προηγουμένως οι αναλυτές.

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 78 cents ή 1% και έκλεισε στα 80,46 δολ. Το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το συμβόλαιο βρέθηκε νωρίτερα να χάνει πάνω από 1 δολ. μετά τον αρνητικό αιφνιδιασμό από την Κίνα που έθεσε στόχο για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 5% αυτό το έτος, από 5,5% το περασμένο έτος, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε μόνο 3% το περασμένο έτος. Ο πρωθυπουργός Li Keqiang την Κυριακή ανέφερε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα ισχυρό πλαίσιο για την σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ προειδοποίησε ότι η αδύναμη ζήτηση παραμένει βασικό πρόβλημα.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές ετοιμάζονται για την κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα. Κατά την κατάθεση του σε επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής, την Τρίτη και την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Fed αναμένεται να επαναλάβει ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει και νέες αυξήσεις των επιτοκίων της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Ο Πάουελ πάντως δεν αναμένεται να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, αν δηλαδή η επόμενη κίνηση της Fed στη σύσφιξη της πολιτικής της θα είναι κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα