

Ανοδικά κινήθηκε τον Νοέμβριο ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου», σκαρφαλώνοντας στο 32,40% στις 30/11/2021 από 26,52% στις 29/10/2021, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.
Όπως επισημαίνει το ΚΕΠΕ, η εξέλιξη του δείκτη τον Νοέμβριο αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα αντανακλώντας την ανησυχία σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επηρέασε αρνητικά τις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,69%. Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε φτάνοντας το 25,95% από 28,37% τον Οκτώβριο του 2021.
Σε ό,τι αφορά τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ), ο οποίος παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας η πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Αύγουστο του 2021, δείχνει ότι σημείωσε εκ νέου αύξηση, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, ξεπερνώντας έτσι ακόμα περισσότερο το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2018, μετά την πολυετή οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να αντανακλά την περαιτέρω ενίσχυση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για τη συνέχιση της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, όπως σημειώνει το ΚΕΠΕ, σημαντική παραμένει η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να συνοδεύει τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και υπαρκτό το ενδεχόμενο εξασθένισης της δυναμικής της ανάπτυξης στο προσεχές διάστημα, στη βάση μια σειράς βραχυμεσοπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (που συνδέονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κόστος παραγωγής και μεταφοράς, τις τιμές κλπ.). Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ, καθώς η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
Σχετικά Νέα
ΓΣΕΒΕΕ: Πράσινος μετασχηματισμός με τις μικρές επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή
Στις εργασίες της, πρόσφατης, 11ης Συνάντησης Εταιρικών Μελών του Σωματείου “Διάζωμα”, με θέμα “Βιώσιμη.
Bayer: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο
Σημαντικά κέρδη καταγράφει η μετοχή της Bayer μετά την είδηση πως τα κέρδη της.
Η Πλαίσιο στις κορυφαίες εταιρείες της λίστας Best Workplaces™ Hellas για το 2025
Η Πλαίσιο, για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, διακρίνεται ως κορυφαίος εργοδότης στην Ελλάδα,.
Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο RAIDO
Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RAIDO (101135800), το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στην ανάπτυξη.