Κένυα: Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί μετά τις εκλογές

Δύο ημέρες μετά τις εκλογές στην Κένυα οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει ποιος προηγείται στη διεκδίκηση της προεδρίας με τους ψηφοφόρους να βρίσκονται σε σύγχυση καθώς τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί μεταδίδουν αποτελέσματα από τα στοιχεία που ανήρτησε η εκλογική επιτροπή από τα περισσότερα από 46.229 εκλογικά τμήματα — ένα γιγαντιαίο έργο που σημαίνει ότι τα αποτελέσματά τους υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών.

Ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα εγκαταλείπει την εξουσία αφού ολοκλήρωσε και τη δεύτερη θητεία του.

Οι βασικοί υποψήφιοι διάδοχοί του δεν είναι νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή: Ο 55χρονος Ουίλιαμ Ρούτο είναι αντιπρόεδρος του Κενυάτα τα τελευταία εννέα χρόνια παρότι έχει επέλθει ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών και ο 77χρονος Ράιλα Οντίνγκα, ένας βετεράνος ηγέτης της αντιπολίτευσης, έχει αυτή τη φορά εξασφαλίσει τη στήριξη του Κενυάτα.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών καθώς η εκλογική μάχη αναμένεται να είναι αμφίρροπη.

Μέχρι τις 1000 GMT σήμερα, ο ιδιωτικός δημοσιογραφικός όμιλος Nation είχε συγκεντρώσει αποτελέσματα από τα τρία τέταρτα των εκλογικών κέντρων που εμφάνιζαν τον Οντίνγκα να προηγείται με το 50,90% των ψήφων και τον Ρούτο να ακολουθεί με 48,42%.

Ταυτόχρονα, ο ιδιωτικός όμιλος Citizen έδινε στον Ρούτο 49,48% και στον Οντίνγκα 49,12%.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, περίπου το 65% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισε για τις βουλευτικές, τοπικές και προεδρικές εκλογές, πολύ μειωμένο ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του 2017 κατά τις οποίες το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε σχεδόν το 80%.

Κάποιοι πολίτες ανησυχούν ότι οι διαφορετικές εκτιμήσεις που μεταδίδουν τα μμε της χώρας κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν καταγγελίες για νοθεία, που σε παλαιότερες εκλογές έχουν πυροδοτήσει βίαια επεισόδια. Πολλοί καλούν τους συμπολίτες τους να αναμένουν τα επίσημα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα παρακολουθούνται στενά από τη διεθνή κοινότητα: η Κένυα είναι η πλουσιότερη οικονομία της περιοχής, μια σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή και ένας στενός σύμμαχος της Δύσης που φιλοξενεί τα περιφερειακά κεντρικά γραφεία των Alphabet, Visa και άλλων διεθνών οργανισμών.

Οι εκλογές υπήρξαν ειρηνικές σε γενικές γραμμές. Μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις συνήθως ακολουθούν την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά τις εκλογές του 2007 και πάνω από 100 μετά τις εκλογές του 2017.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα