Κένυα: Ισλαμιστές επιτέθηκαν σε βάση που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ

Μαχητές της σομαλικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ επιτέθηκαν σήμερα εναντίον στρατιωτικής βάσης την οποία χρησιμοποιούν οι αμερικανικές και οι κενυατικές ένοπλες δυνάμεις στη Λάμου (βόρεια Κένυα), δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

“Έγινε μια επίθεση, αλλά απωθήθηκε”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος αυτός, ο Ιρούνγκου Μακάρια.

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η σομαλική οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε πως η επίθεση έγινε πριν από το ξημέρωμα στη βάση, η οποία είναι γνωστή ως Στρατόπεδο Σίμπα, και ότι βρίσκεται “σε εξέλιξη” μια “επιχείρηση”. Απέφυγε να διευκρινίσει εάν η επίθεση είχε θύματα.

Η Σεμπάμπ από τη δική της πλευρά υποστήριξε πως οι μαχητές κατάφεραν να “καταλάβουν εξ εφόδου” ένα “τμήμα της βάσης” και το ότι το κρατούν ακόμα “υπό τον έλεγχό τους”.

Η οργάνωση υποστήριξε επίσης ότι η επίθεση προκάλεσε θύματα στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Κένυας. Η πληροφορία αυτή δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί μέχρι τώρα.

Κατά τη Σεμπάμπ, η επίθεση εγγράφεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της υπό τον τίτλο “Η Αλ Κουντς [σ.σ. η Ιερουσαλήμ] δεν θα εβραιοποιηθεί ποτέ”.

Η πρώτη φορά που η σομαλική οργάνωση είχε αναφερθεί σε αυτή την “εκστρατεία” ήταν όταν εξαπέλυσε επίθεση σε κτιριακό συγκρότημα όπου εδρεύει ξενοδοχείο στο Ναϊρόμπι τον Ιανουάριο του 2019 (21 νεκροί).

Η Σεμπάμπ έχει διαπράξει πολλές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στο έδαφος της Κένυας, τόσο σε αντίποινα για την ανάπτυξη κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία από το 2011, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, όσο και για πλήξει ξένα συμφέροντα.

Παρά τις δαπανηρές διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, η Σεμπάμπ συνεχίζει τη φονική δράση της. Διέπραξε μια από τις πιο πολύνεκρες ενέργειες της την τελευταία δεκαετία στην Μογκαντίσου το περασμένο Σάββατο, όταν έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 81 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα