Κένυα: Η ξηρασία «φέρνει» πείνα σε εκατομμύρια ανθρώπους

Περισσότερα από 465.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και περισσότερες από 93.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες υποσιτίζονται στην βόρεια Κένυα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται. Στην Κομητεία Μαρσάμπιτ, έχουν φτάσει 16% πάνω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Ξηρασίας (NDMA).

“Οι κατσίκες δεν πωλούνται, οι αγελάδες είναι ακόμη πιο δύσκολο να πωληθούν και τα παιδιά μας λιμοκτονούν”, είπε ο Μόουζες Λολότζου, ένας βοσκός από την κομητεία Ισιόλο, ο οποίος δήλωσε εθελοντής για να βοηθήσει στην διανομή δωρεών σε τρόφιμα από την κυβέρνηση της κομητείας.

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη περίοδος που δεν έπεσαν βροχές στην βόρεια Κένυα, μια ημιάνυδρη περιοχή της χώρας, σε αντίθεση με τον πιο γόνιμο και πράσινο νότο.

Η έλλειψη βροχών σημαίνει ότι 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή θα αγωνίζονται να βρουν επαρκή τροφή ως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

“Οι προηγούμενες ξηρασίες ήταν σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμες. Είχαμε μεγαλύτερους κύκλους πέντε ως δέκα ετών (μεταξύ τους). Και αυτό σήμαινε ότι οι βοσκότοποι και τα υδάτινα σώματα θα αναγεννώνταν πολύ γρήγορα”, δήλωσε ο Μόρις Ονιάνγκο, ο Περιφερειακός Επικεφαλής Διαχείρισης Κινδύνου Καταστροφών για την φιλανθρωπική οργάνωση Plan International.

“(Τώρα) βλέπουμε ξηρασίες κάθε δύο χρόνια, μερικές φορές κάθε χρόνο”, πρόσθεσε.

Οι θερμοκρασίες στην βόρεια Κένυα ανέβηκαν κατά 0,34 βαθμό Κελσίου τη δεκαετία την περίοδο 1985-2015, βάσει στοιχείων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αυτές αναμένεται να ανέβουν κι άλλο, με τα κύματα καύσωνα τις επόμενες πέντε δεκαετίες να κρίνεται πιθανόν να αυξηθούν σε διάρκεια μεταξύ των 9 και 30 ημερών, σύμφωνα και πάλι με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθιστώντας δυσκολότερη την καλλιέργεια φυτών ή την κτηνοτροφία καθώς θα εξατμίζεται περισσότερο νερό.

Για μεγάλο μέρος της βόρειας Κένυας προβλέπεται λιακάδα και βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. Η αλλαγή του κλίματος αναμένεται να αυξήσει την συχνότητα και την σοβαρότητα των ξηρασιών στην περιοχή.

Σε μεγάλο μέρος του βορρά, οι βροχές καθ’όλη τη διάρκεια του φετεινού έτους αντιστοιχούσαν σε περίπου 25-50% των φυσιολογικών βροχοπτώσεων, σύμφωνα με την NDMA, η οποία είναι κυβερνητική υπηρεσία.

“Τα λίγα εναπομείναντα ζώα δεν έχουν τίποτα να βοσκήσουν και δεν μπορούν να φτάσουν σε σημεία με νερό από τότε που έχουν αδυνατίσει”, είπε άλλος βοσκός, ο Μπαργκέρι.

Ακόμη και ο γάιδαρος που χρησιμοποιούσε για να πάει να φέρει νερό ψόφησε. Άρα τώρα περπατάει για να φέρει, κουβαλώντας ένα μπιτόνι στο κάθε χέρι. Κάποιοι βοσκοί εκεί που βρίσκεται το σπίτι του στην Κομητεία Μαρσάμπιτ αναφέρεται ότι περπατάνε 40 χιλιόμετρα σε αναζήτηση νερού, σύμφωνα με έκθεση της NDMA.

Οι βοσκοί της βόρειας Κένυας επενδύουν τις οικονομίες τους σε ζώα που εκτρέφουν. Μια ξηρασία μπορεί να καταστρέψει τη δουλειά μιας ζωής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα