Κένυα: 6 νεκροί και 7 τραυματίες από εκρηκτικό μηχανισμό

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σήμερα από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού κατά το πέρασμα ενός μίνιμπας από δρόμο στη βορειοανατολική Κένυα, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κενυατικής αστυνομίας.

“Είχαμε ένα περιστατικό αυτό το πρωί κατά το οποίο έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση που έγινε εναντίον ενός οχήματος”, δήλωσε ο Μπρούνο Σιόσο, εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση σημειώθηκε στις 07:30 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδος).

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν και φέρουν “διαφόρων βαθμών τραύματα”, πρόσθεσε.

Το όχημα αυτό που είχε 14 θέσεις έπεσε πάνω σε εκρηκτικό μηχανισμό και στη συνέχεια δέχθηκε πυρά αυτόματων όπλων και χειροβομβίδες, διευκρινίζεται σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, στην οποία σημειώνεται ότι η επίθεση έγινε σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την πόλη Μαντέρα.

“Περίπολος της Μονάδας Γενικών Υπηρεσιών (υπηρεσία ειδικών δυνάμεων της κενυατικής αστυνομίας), η οποία βρισκόταν εκεί κοντά επενέβη και στράφηκε κατά των δραστών της επίθεσης, οι οποίοι διέφυγαν προς τα σύνορα με τη Σομαλία”, προστίθεται στην έκθεση της αστυνομίας.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη για την επίθεση.

Στην περιοχή της Μαντέρα σημειώνονται επιδρομές κατά μήκος των συνόρων με τη Σομαλία, όπου η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ ελέγχει εκτεταμένες αγροτικές ζώνες.

Οι Κενυάτες αξιωματούχοι κατηγορούν τακτικά την Αλ Σεμπάμπ για τις επιθέσεις αυτές που γίνονται στο κενυατικό έδαφος και σε άλλες μεθοριακές ζώνες.

Από τη στρατιωτική της επέμβαση στο νότιο τμήμα της Σομαλίας το 2011 κατά των μαχητών της Αλ Σεμπάμπ, η Κένυα έχει δεχθεί πολλές φονικές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκονται κυρίως αυτή στο εμπορικό κέντρο Westgate στο Ναϊρόμπι τον Σεπτέμβριο του 2013 με 67 νεκρούς, αυτή στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα, στην ανατολική Κένυα, τον Απρίλιο του 2015 με 148 νεκρούς και αυτή στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Dusit στο Ναϊρόμπι τον Ιανουάριο του 2019 με 21 νεκρούς.

Η Κένυα συμβάλλει σημαντικά σε στρατό στην αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, η οποία το 2011 εκδίωξε τους μαχητές της Αλ Σεμπάμπ από το Μογκαντίσου.

Τον Ιανουάριο του 2020, η Αλ Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, είχε προειδοποιήσει ότι η Κένυα “δεν θα είναι ποτέ ασφαλής”.

Την περασμένη εβδομάδα, πρεσβείες ξένων κρατών (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ) προειδοποίησαν για πιθανή τρομοκρατική επίθεση κατά ξένων στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι της Κένυας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα