Κεντρική Τράπεζα Ουκρανίας: 400.000 άτομα θα εγκαταλείψουν τη χώρα το χειμώνα, υπό την πίεση των διακοπών ρεύματος

Οι μαζικές επιθέσεις της Ρωσίας στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας έχουν αναγκάσει πολλούς κατοίκους του Κέβου να εγκαταλείψουν την πόλη και να καταφύγουν στην ύπαιθρο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

“Ζούσα στο Κίεβο αλλά με τις διακοπές ρεύματος ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανεβαίνω ως το 13ο όροφο”, δήλωσε στο πρακτορείο ο 75χρονος συνταξιούχος Χεόρχι Σαμοφαλόφ. “Ήταν αδύνατο ακόμη και να φτιάξεις τσάι, καθώς όλα λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα”. Οπότε βρήκα ένα εξοχικό στην ύπαιθρο, περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, που έχει σόμπα για θέρμανση και αέριο για μαγείρεμα. Δεν χρειάζεται ασανσέρ και έχω πάντα νερό”.

Οι αεροπορικές επιδρομές της περασμένης εβδομάδας στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα ήταν οι μεγαλύτερες από τότε που ξεκίνησε η ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν δυόμισι χρόνια.

Τον Ιούνιο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα ρωσικά πλήγματα στο ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο έχουν στοιχίσει στη χώρα του το 80% της χωρητικότητας των θερμοηλεκτρικών σταθμών της και το ένα τρίτο της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, που είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους. Οι γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ έχουν γίνει φυσιολογικό μέρος της καθημερινής ζωής ενώ οι παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, που πέρσι ήταν χαρακτηριστικό μόνο του φθινοπώρου και του χειμώνα, παρέμειναν καθημερινή κατάσταση και όλο το φετινό καλοκαίρι.

Οι τελευταίες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ακολούθησαν την αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ. Ήταν μια κίνηση που έδωσε στον στρατό της Ουκρανίας την πρωτοβουλία και στην ουκρανική κοινωνία λόγους αισιοδοξίας. Ωστόσο, οι επιθέσεις της Μόσχας καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την καθημερινή ζωή των Ουκρανών και υπενθυμίζουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει λύσεις για τα προβλήματα ισχύος του ηλεκτρικού της δικτύου. Οι αρχές θα χρειαστεί να αποκαταστήσουν κατεστραμμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και να βρουν τρόπο να τους υπερασπιστούν — και να κάνουν και τα δύο όσο συνεχίζονται τα μπαράζ των ρωσικών επιθέσεων.

Ο Χεόρχι Σαμοβαλόφ δεν πιστεύει ότι το Κίεβο μπορεί να αποκαταστήσει τα ενεργειακά του συστήματα εν όψει του χειμώνα. “Οι υπεύθυνοι της ενέργειας τονίζουν πάντα ότι θα είναι δύσκολο, αλλά θα επιβιώσουμε εάν δεν υπάρξει περαιτέρω ζημιά”, λέει, αλλά “η προστασία των ενεργειακών εγκαταστάσεων έχει, στην πραγματικότητα, αποδειχθεί άχρηστη”.

Η κυβέρνηση ενίσχυσε την πίεση στον κόσμο διπλασιάζοντας σχεδόν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο και προκαλώντας την οργή του. Όσο το ενεργειακό πρόβλημα της Ουκρανίας παραμένει, επιταχύνεται η εξασθένηση της υποστήριξης προς την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν εξίσου τη Ρωσία και την κυβέρνησή τους για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Φέσενκο, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Penta στο Κίεβο στο πρακτορείο Bloomberg, σε τηλεφωνική του συνέντευξη. Πολλοί πολίτες πιστεύουν ότι οι διακοπές ρεύματος υφίστανται λόγω της διαφθοράς και των συνεχιζόμενων εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας – έναν ισχυρισμό που οι ενεργειακές αρχές έχουν διαψεύσει.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι φιλοδοξεί να προσθέσει ένα γιγαβάτ αποκεντρωμένης ισχύος φέτος, αντικαθιστώντας τους μεγάλης κλίμακας θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας και έχουν πλέον καταστραφεί με εκατοντάδες μικρότερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που κρύβονται πιο εύκολα.

Αυτό το σχέδιο εξαρτάται από το φυσικό αέριο, το οποίο η χώρα συνεχίζει να εισάγει εν μέρει παρά τις προθέσεις της να πετύχει αυτάρκεια. Το φυσικό αέριο είναι εύκολα διαθέσιμο επειδή έχουν καταστραφεί τα εργοστάσια που το απορροφούσαν και έχει απαγορευτεί η εξαγωγή του.

Λίγους μήνες πριν μπει ο χειμώνας, οι ειδικοί όμως αναρωτιούνται εάν κάποιο τέτοιο σχέδιο ειναι πολύ περιορισμένο και έρχεται πολύ αργά.

“Είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι για τόσο υψηλές χωρητικότητες ως το τέλος του έτους”, δήλωσε ο Ντένις Σάκβα, ενεργειακός αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Dragon Capital με έδρα το Κίεβο.

Εάν η Ουκρανία καταφέρει να αποκεντρώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Μόσχα μπορεί να μετατοπίσει τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο σύστημα διανομής φυσικού αερίου για να διαταράξει τον εφοδιασμό καυσίμων. Η συχνότητα των αεροπορικών επιδρομών της Ρωσίας σε τέτοιες εγκαταστάσεις έχει ήδη αυξηθεί φέτος.

“Σίγουρα ανησυχούμε”, δήλωσε ο Ολέξι Τσερνίσοφ, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας NJSC Naftogaz Ukrainy σε μια τηλεδιάσκεψη με επενδυτές νωρίτερα τον περασμένο μήνα. “Οι Ρώσοι άρχισαν να επιτίθενται στις υπόγειες αποθήκες μας στη δυτική Ουκρανία”.

Προς το παρόν, η επίμονη αβεβαιότητα που προκαλείται από τις επιθέσεις της Ρωσίας δυσκολεύει τους Ουκρανούς να σχεδιάσουν οτιδήποτε ακόμη και για τις επόμενες μέρες, πόσο μάλλον για τον ερχόμενο χειμώνα. Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας προβλέπει ότι άλλοι 400.000 άνθρωποι θα εγκαταλείψει τη χώρα φέτος λόγω των συνεχιζόμενων διακοπών ρεύματος και των απειλών στις ενεργειακές υποδομές.

Αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα, λέει η Βαλέρια Σβέτινα, εκείνη θα πάρει άμεσα τις αποφάσεις της.

Η 45χρονη διερμηνέας έχει φύγει δύο φορές από το Κίεβο, μία για τη δυτική Ουκρανία και μία για το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των σχεδόν συνεχών αεροπορικών επιδρομών της Ρωσίας στην πρωτεύουσα. Μετά την αεροπορική επιδρομή της 27ης Αυγούστου, σκέφτεται να φύγει ξανά από τη χώρα.

“Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, σκέφτομαι όλο και περισσότερο το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να πάω στο εξωτερικό για να περάσω το χειμώνα”, λέει η Σβετίνα. “Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από τις καθημερινές δυσκολίες, καθιστά αδύνατο να κάνουμε σχέδια σε ένα ήδη ασταθές περιβάλλον”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα