Καζακστάν: Για απόπειρα πραξικοπήματος κάνει λόγο ο πρόεδρος Τοκάγιεφ

Για απόπειρα πραξικοπήματος στο Καζακστάν κάνει λόγο ο πρόεδρος της χώρας, Κασίμ Τοκάγιεφ, περιγράφοντας τη στάση και τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας στο κράτος της κεντρικής Ασίας.

Ο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια πρόεδρος της πλούσιας σε ουράνιο και πετρέλαιο χώρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι κάποιο κέντρο διοργάνωσε τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο Αλμάτι και άλλες περιοχές του Καζακστάν, σκοπεύοντας να καταλάβει την καζακική μεγαλούπολη και να κατοχυρώσει την παρουσία του στον νότο της αχανούς πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Στη συνέχεια θα προχωρούσαν προς την πρωτεύουσα, Νουρσουλτάν.

Ο Καζάκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι για ένα διάστημα την περασμένη εβδομάδα οι στασιαστές είχαν το έλεγχο τόσο του Αλμάτι (πρώην πρωτεύουσας του Καζακστάν) όσο και εννέα ακόμη μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Ο κ. Τοκάγιεφ πρόσθεσε ότι οι αρχές εργάζονται να επιβεβαιώσουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων μεταξύ των διαδηλωτών – αφού αποσύρθηκε η αρχική εκτίμηση για 164 νεκρούς – αλλά επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη σκοτωθεί 16 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πάνω από 1.300 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τον Καζάκο πρόεδρο, έχουν αναπτυχθεί 2.030 στρατιώτες από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες σε καίρια σημεία στη χώρα, και οι σχετικές απορίες και αμφιβολίες που εκφράζονται από άλλες χώρες οφείλονται σε έλλειψη ενημέρωσης.

Νωρίτερα τη Δευτέρα οι αρχές κατήγγειλαν την παρουσία ακραίων Ισλαμιστών μεταξύ των διαδηλωτών, ενώ ανέφεραν ότι κρατούνται περί τα 8.000 άτομα σε σχέση με τα επεισόδια της πρώτης εβδομάδας του έτους.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι επιτιθέμενοι περιλάμβαναν άτομα που έχουν πείρα σε πολεμικές ζώνες, στις γραμμές ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων», ανέφερε ανακοίνωση του καζακικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα