Καύσωνας: Τα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για αστέγους και ευάλωτες ομάδες

Οι συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν την Παρασκευή στην Αθήνα οδήγησαν το Δήμο να ενεργοποιήσει μέτρα και δράσεις για την προστασία των πολιτών, την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Ειδικότερα, από την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 και για όσο χρειαστεί, οι κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας θα είναι ανοιχτές από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Οι επτά εστίες δροσιάς βρίσκονται στα εξής σημεία:
Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης
τηλ. 210 8223946
Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15
τηλ. 210 9240403
Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4
τηλ. 210 3423716
Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους
τηλ. 210 5140877
Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372
τηλ. 210 2012334
Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου
τηλ. 210 8815877
Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος
τηλ. 210 6459890

Η «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει να λειτουργεί καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ.. Όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να καλούν στο 210 3638049 για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Αυξημένη εποπτεία θα υπάρχει για τους ωφελούμενους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου. Εργαζόμενοι του προγράμματος θα επικοινωνούν τακτικά μαζί τους ενώ θα πραγματοποιούν συχνές κατ΄ οίκον επισκέψεις, μεριμνώντας ότι τηρούνται τα προτεινόμενα μέτρα.

Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα βρίσκονται επί ποδός σε δύο βάρδιες προσφέροντας στους αστέγους της πόλης πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό, καφέ και ένα kit προστασίας με είδη πρώτης ανάγκης.

Επιπλέον, η Δημοτική Αστυνομία θα ελέγχει με drones τις περιοχές πρασίνου της Αθήνας, προκειμένου να ενημερώσει την Πυροσβεστική όπου κριθεί αναγκαίο.

Το app με οδηγίες προφύλαξης και χάρτης με τις ανάσες δροσιάς
Επικουρικά, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο τη δωρεάν εφαρμογή «EXTREMA Global» ώστε να λάβουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τη θερμοκρασία και την κατηγορία καύσωνα της ημέρας με ανάλογες οδηγίες προφύλαξης.

Χάρτης υποδεικνύει τα κοντινότερα δροσερά σημεία (όπως σιντριβάνια και πάρκα) και τις πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό μέσω σκιερών, δενδροσκέπαστων δρόμων. Η εφαρμογή λειτουργεί σε έξι γλώσσες και έχει ενσωματωμένες τις θέσεις δημοφιλών αξιοθέατων και μουσείων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα