«Καυγάς» Μπακογιάννη – Ράμα στον Economist για ΑΟΖ και Τουρκία!

Τσακωμός δεν ήταν ακριβώς αλλά ήταν αυτό που θα αποκαλούσε κανείς με ποδοσφαιρικούς όρους «τζαρτζάρισμα». Ντόρα Μπακογιάννη και Έντι Ράμα βρέθηκαν σχεδόν… δίπλα δίπλα στο συνέδριο του Economist και διασταύρωσαν τα ξίφη τους τόσο για το ρόλο της Τουρκίας όσο και για τη συμφωνία με την ΑΟΖ.

Ο Έντι Ράμα εξέφρασε την άποψη πως Ελλάδα και Αλβανία αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν σε συμφωνία για την ΑΟΖ, κάνοντας μάλιστα και αναφορά στο Διεθνές Δικαστήριο, με την Ντόρα Μπακογιάννη να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ακύρωσε τη συμφωνία των δυο χωρών.

Ντόρα Μπακογιάννη και Έντι Ράμα συμμετείχαν στο συνέδριο του Economist μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ αλλά και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, οι εκκρεμότητες της Αθήνας με τα Τίρανα για τα θαλάσσια σύνορα, τα ελληνοτουρκικά και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Εν αρχή ην ο Έντι Ράμα

Ήταν ο Έντι Ράμα που πρώτος… ξεκίνησε και αναφερόμενος στη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας υποστήριξε ότι «αργά ή γρήγορα θα καταλήξουμε σε κοινή άποψη για τις θαλάσσιες ζώνες», προτείνοντας την επίλυση των ζητημάτων είτε με τη βοήθεια τρίτων χωρών, όπως είπε, είτε στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έβαλε την παράμετρο της τουρκικής παρουσίας στα Δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, δεν αισθάνομαι ότι η Αλβανία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η Τουρκία παίζει κρίσιμο ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης, ομοίως η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο για τα σύνορα της Ευρώπης. Αναμφίβολα ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι κατά των Ελλήνων».

 

Τα… πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη: Ξέρουμε ότι η Τουρκία ήταν κατά

Ανταπαντώντας η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε εισαγωγικώς τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, προ δεκαετίας, με την οποία ακυρώθηκε η ελληνο-αλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, που είχε υπογραφεί στα Τίρανα.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για το ότι δεν έχουμε συμφωνία μετά από 12 χρόνια», υπογράμμισε και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία: «Θα είναι σημαντική και για τις δυο χώρες», επέμεινε χαρακτηριστικά με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «η Ελλάδα υπέγραψε δύο σημαντικές συμφωνίες, με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ελπίζουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία και με την Αλβανία». Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα όμως ότι «η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν βοηθάει, ξέρουμε ότι η Τουρκία ήταν κατά της συμφωνίας».

 

Ο διάλογος έκλεισε με τον Ε. Ράμα να λέει ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο φοβούμενος την αυξανόμενη ένταση, στη χώρα του, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν ισχύουν τα περί τουρκικής ανάμειξης.

Κλείνοντας το σχετικό απόσπασμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, όπως ανέφερε, προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, γιατί «επέδειξαν εποικοδομητική συμπεριφορά και επιθυμία να επιλυθεί το θέμα (…) Είμαι πεπεισμένος ότι με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Παρέμβαση Κατρούγκαλου

Στο θέμα παρενέβη και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, που είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «είχε δημιουργικές διαπραγματεύσεις (σ.σ. με την κυβέρνηση των Τιράνων), οι οποίες μάλιστα είχαν φτάσει πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ. Στηρίζουμε επίσης τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας», δήλωσε εξάλλου ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι δύο Έλληνες βουλευτές συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας μπορεί να αποτελέσει γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα