Κατρούγκαλος: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

«Είναι στρατηγικό όργανο και συμβουλευτικό του πρωθυπουργού. Ο σκοπός του είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, δεν είναι συγκεκριμένη η λήψη πολιτικών αποφάσεων που γίνεται στο ΚΥΣΕΑ» αποσαφήνισε για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επόμενη Ημέρα», που ήταν καλεσμένος μαζί με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η αναβάθμιση του κύρους της χώρας μας είναι δεδομένη, όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και σημείωσε πως ενισχύεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας. Υπογράμμισε μάλιστα πως η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, οι σημαντικές περιφερειακές συνεργασίες της Ελλάδας και η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της δεν αποτελούν αποτέλεσμα συγκυριών, αλλά συστηματικού σχεδιασμού και στρατηγικής.

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα στην ‘Αγκυρα, ότι πρέπει να μάθει να ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο όπως ισχύει, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ‘Αμυνας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Εστιάζοντας στις στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «είναι στο καλύτερο σημείο τους διότι έχουμε σύμπτωση συμφερόντων, που συνίσταται στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί μια ιδιαίτερα ασταθής περιοχή, αλλά ταυτόχρονα δεν λειτουργούμε ως κράτος-πελάτης, ακριβώς επειδή υπάρχει ευθυγράμμιση των συμφερόντων, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός εκατέρωθεν και αναγνώριση του ξεχωριστού ρόλου που παίζει η πατρίδα μας».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να υποκατάστησει για τις ΗΠΑ τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι θέλουμε η αναβάθμιση της χώρας να βασίζεται στην εξαγωγή σταθερότητας ούσα μια σταθερή δημοκρατία που δεν βασίζεται στην εξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων. «Η επαμφοτερίζουσα θέση της Τουρκίας, που κάνει ορισμένους αναλυτές στην Ουάσιγκτον να μιλούν για Πακιστανοποίηση της, δημιουργεί ένα στρατηγικό κενό, που εμείς ερχόμαστε να το καλύψουμε όχι με επιθετικότητα, αλλά με την εξαγωγή της σταθερότητας» κατέστησε σαφές ο κ. Κατρούγκαλος.

Ειδική αναφορά έκανε στο σημείο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  στις τριμερείς συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα και η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή. «Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια να αναπτύξουμε καταρχάς τριμερείς συνεργασίες με την Ελλάδα και την Κύπρο στον πυρήνα των συνεργασιών αυτών, και συνδέοντας με αυτές τις τριμερείς συνεργασίες όλα τα σημαντικά κράτη της περιοχής, από το Ισραήλ μέχρι την Αίγυπτο, χωρίς να αφήσουμε έξω την Παλαιστίνη, το Λίβανο και την Ιορδανία. Επομένως, είναι φιλερεινική η προσπάθεια μας, δεν στρέφεται εναντίον τρίτου η διπλωματική αναβάθμιση του κύρους της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε πως μια άλλη πτυχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναιη ενέργεια. «Οτι βρέθηκαν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή που έχει την ΑΟΖ της η Κύπρος, την αξιοποιήσαμε όχι μόνο να κατοχυρώσουμε στρατηγικά το αυτονόητο στρατηγικό δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, αλλά να δημιουρήσουμε οικονομικές προοπτικές στις οποίες μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες είναι παρούσες» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών. Η στρατηγική αυτή σε πολιτικό επίπεδο, υπογράμμισε, «είχε το ακορύφωμα όταν στην τριμερή συνάντηση στο Ισραήλ ήταν και ο Μάικ Πομπέο, αφενός για να αναγνωρίσει τη στρατηγική σημασία όχι αποκλειστικά για τα οικονομικά συμφέροντα των τριιών χωρών που συμμετείχαν, αλλά για το σταθεροποιητικό ρόλο που έχει ένας αγωγός ο οποίος συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ευρώπη χωρίς να περνάει από την Τουρκία».

Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως η τελική έκβαση, παίρνοντας υπόψη του το οριακό αποτέλεσμα και την προδιάθεση των αλβανικών κομμάτων, θα είναι θετική, αποδοκιμάζοντας μια στάση εθνικισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε σημαντικό θεσμικό κεκτημένο τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι έχει ενισχύσει το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας μας.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε πως δεν υπάρχει σκιά αμφιβολίας ως προς τη νομιμότητα της συγκεκριμένης σύμβασης σχετικά με τις καταγγελίες Καμμένου κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ολα στο φως, και από το φως δεν προκύπτει καμία υποψία σε βάρος του Νίκου Κοτζιά, υπογράμμισε. Απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως όσοι ακολουθούν fake news,τα υιοθετούν και τα αναπαράγουν, στην πραγματικότητα προδίδουν την ίδια την πολιτική τους αξιοπιστία.

Σχετικά Νέα