Κατρούγκαλος: Πρέπει να αναπτύξουμε ευρωπαϊκές πολιτικές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης

«Είμαστε υπέρ της ολοκλήρωσης, αλλά ενάντια στις τρέχουσες πολιτικές λιτότητας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, στην εφημερίδα “ le Figaro ” και στη δημοσιογράφο A. Kefalas.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ποιά είναι τα κύρια ζητήματα για τα οποία συζητήσατε με τον κ. Jean – Yves Le Drian κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στη Γαλλία;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είμαστε κοντά στις γαλλικές θέσεις γενικά και ειδικά όσον αφορά την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Συζητήσαμε σχετικά με αυτό. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να διαθέτει αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα, αν επιθυμούμε να αποτελεί παγκόσμια δύναμη. Για την Ελλάδα, υπάρχει ένα ειδικό ενδιαφέρον, διότι νιώθουμε ότι απειλούμαστε. Υπάρχουν εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία, η οποία δήλωσε, για παράδειγμα τη δεκαετία του 1990, ότι αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, αυτό θα αποτελούσε casus belli . Η Τουρκία έχει μια μόνιμη πολιτική διεκδίκησης δικαιωμάτων τα οποία δεν της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Η τουρκική αντιπολίτευση διεκδικεί κάποια ελληνικά νησιά. Εμείς δεν επιθυμούμε μια εξωτερική πολιτική εναντίον της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά είναι απαραίτητο η Ευρώπη να έχει μια κοινή αμυντική πολιτική και να υπερασπίζεται όλα τα σύνορά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτηρίστηκε από την αποχή. Ο δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου, θα είναι ως εκ τούτου, τεταμένος. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στη συμφωνία με την Ελλάδα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εδώ και τρεις δεκαετίες είχαμε μια διαμάχη όσον αφορά την ονομασία αυτής της τότε «πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτή είχε να κάνει κυρίως με την ταυτότητα και οδήγησε σε εθνικιστικές εξάρσεις και στις δύο χώρες. Στους εθνικιστικούς κύκλους αυτής της χώρας, υπήρχε μια ρητορική, η οποία επικαλούνταν την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομός τους είχαν το όνομα αυτού του ήρωα. Έπρεπε λοιπόν, να δοθεί ένα τέλος σε αυτό. Συμφωνήσαμε λοιπόν, σε μια ονομασία, στην ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η οποία σέβεται τόσο τα δικά τους, όσο και τα δικά μας συμφέροντα, διότι πλέον δεν θα διεκδικούν την ιστορία της Μακεδονίας, ούτε την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετονόμασαν το αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομό τους. Τα αποτελέσματα αυτής της Συμφωνίας είναι τριπλά: η καλή γειτονία, η σταθερότητα στην περιοχή, διότι στέλνουμε ένα μήνυμα επίλυσης των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Τέλος, έχουμε τη δυνατότητα ενός κοινού οικονομικού χώρου στα Βαλκάνια, 50 εκατομμυρίων καταναλωτών, που ανοίγεται στις ελληνικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα διαδραματίζει έναν αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή. Για να το καταλάβουμε, αρκεί να κοιτάξουμε τον χάρτη. Η Ελλάδα αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η χώρα διατηρεί άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά και με τη Ρωσία και την Κίνα. Θέλουμε να επωφεληθεί η Ε.Ε. από τη σταθεροποιητική συμβολή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μιλήσατε παράλληλα, με το Γάλλο ομόλογό σας σχετικά με την ενεργειακή πρόκληση και για μια συμμετοχή της Γαλλίας στην έρευνα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι. Έχουμε αναπτύξει σχέσεις με αρκετές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για τα ενεργειακά θέματα. Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας, και κάθε φορά προσθέτουμε και μία χώρα: Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος και Παλαιστίνη. Προσπαθούμε επίσης, να καλέσουμε χώρες που δεν βρίσκονται στην περιοχή, όπως είναι οι ΗΠΑ. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Mike Pompeo , ήταν παρών στην τριμερή σύνοδο στο Ισραήλ. Τώρα, θέλουμε να καλέσουμε τη Γαλλία στην επόμενη τριμερή με την Αίγυπτο. Αυτό μας επιτρέπει να προωθήσουμε οικονομικά συμφέροντα, βεβαίως, αλλά και να σταθεροποιήσουμε πολιτικά την περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θεωρείτε ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές θα αποτελέσουν αντανάκλαση του θυμού των Ευρωπαίων;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Θεωρώ ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια διότι μετά από δεκαετίες ευημερίας, υπάρχει μια μείωση του βιοτικού επιπέδου και παρατηρούμε ένα δημοκρατικό έλλειμμα, κυρίως όσον αφορά την οικονομική διακυβέρνηση. Είναι αυτό που συνέβη με το Brexit και την Ελλάδα, μετά από 8 χρόνια ύφεσης και πτώσης των εισοδημάτων ως και 40%. Είμαστε υπέρ της ολοκλήρωσης, αλλά ενάντια στις τρέχουσες πολιτικές λιτότητας. Αυτές ευθύνονται για την τρέχουσα κρίση ταυτότητας. Πρέπει να αναπτύξουμε ευρωπαϊκές πολιτικές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα