Κατρούγκαλος: Ποτέ άλλοτε δεν θα μπορούσαμε να είμαστε τόσο αισιόδοξοι (Βίντεο)

Βρισκόμαστε σε μια φάση στην Ευρώπη στην οποία οι πολίτες δεν θέλουν να κυβερνώνται όπως πριν, απορρίπτουν αυτό το μείγμα πολιτικών που μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’90 ήταν αυτονόητες” είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ για το μέλλον της Ευρώπης εν όψει ευρωεκλογών.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε μνεία στην «αντικειμενική βάση» της πολιτικής απονομιμοποίησης της ΕΕ και των θεσμών της -αλλά και των εθνικών θεσμών- αποδίδοντάς τη σε δύο παράγοντες: Στην ακύρωση της υπόσχεσης της συνεχούς βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων, που ήταν ο βασικός τρόπος κοινωνικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο γεγονός ότι η διεύρυνση των ανισοτήτων δεν εισπράττεται από τους πολίτες ως αποτέλεσμα του «αόρατου χεριού» της αγοράς αλλά ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών ή πολιτικών λιτότητας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ποτέ άλλοτε δεν θα μπορούσαμε να είμαστε τόσο αισιόδοξοι» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εξηγώντας ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση στην Ευρώπη στην οποία οι πολίτες δεν θέλουν να κυβερνώνται όπως πριν, απορρίπτουν αυτό το μείγμα πολιτικών που μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’90 ήταν αυτονόητες. ‘Δεν υπήρχε άλλη επιλογή’ μας έλεγαν οι θεωρητικοί του νεοφιλελευθερισμού. Τώρα φαίνεται ότι αυτή η επιλογή απορρίπτεται παντού».

Σχετικά Νέα