

«Η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, αλλά δεν παραχωρεί τίποτα που της ανήκει, βάσει του διεθνούς δικαίου. Με σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και εθνική ομοψυχία δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” και εκτιμά ότι «η αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν φανερώνουν δύναμη, αλλά αδυναμία».
«Η χώρα μας ακολουθεί παγίως εξωτερική πολιτική που βασίζεται στον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ενδοτικότητα. Αποκρούουμε σταθερά κάθε απόπειρα αναθεωρητισμού και επιμένουμε στην επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου» υπογραμμίζει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά, όμως, τις σχέσεις των κρατών δεν αρκεί το δίκαιο, αν δεν βασίζεται στη διπλωματική ισχύ. Για τον λόγο αυτό συντονίζουμε τον βηματισμό μας με την Κύπρο, ώστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της τελευταίας να μην απειληθούν στο παραμικρό, επιδιώκοντας να υπάρξει σαφές ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της νομιμότητας. Να επιβεβαιωθεί ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, αποτελούν και κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ. Κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας».
Παράλληλα, επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος, «επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος, με συνέχιση της συζήτησης για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που έχουν συμφωνηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι, μάλιστα, παράδοξο ότι όσοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι με τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, αύξησε τάχα την ένταση στην περιοχή, είναι συνήθως οι ίδιοι που μας ασκούσαν κριτική για τη συνέχιση του διαλόγου με τα ΜΟΕ, που αποσκοπούν ακριβώς στην εκτόνωσή της».
Σχετικά Νέα
Οι 19 πλουσιότερες οικογένειες στις ΗΠΑ απέκτησαν μέσα στο 2024…μια Ελβετία
Το 2024 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τους πλουσίους της Αμερικής. Σύμφωνα με.
Γαλλία: Ο Μπαϊρού έμαθε μετά από σχεδόν 40 χρόνια ότι η κόρη του δέχθηκε σωματική βία σε καθολικό ίδρυμα
Την κακοποίησή της σε καθολικό ίδρυμα εξομολογήθηκε η κόρη του Φρανσουά Μπαϊρού μέσα από.
Τσέλσι: Ο Αμπράμοβιτς αποκαλύπτει το παρασκήνιο της πώλησης σε Αμερικανούς
Το παρασκήνιο της πώλησης των μετοχών της Τσέλσι σε αμερικανική κοινοπραξία υπό τους Τοντ Μπόελι και.
Γερμανία: Επιχείρηση αποκλεισμού της ΑfD από επιτροπές της Βουλής
H νέα κοινοβουλευτική περίοδος στη Γερμανία, με τη νέα σύνθεση της βουλής, δεν έχει.