Κατρούγκαλος: Η αλληλεγγύη είναι κάτι που χρειαζόμαστε στην ΕΕ

Τη μεγάλη σημασία της ενότητας των «27» αλλά και της καλής συμφωνίας που επιτεύχθηκε σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά στο Brexit, χωρίς η διαπραγμάτευση να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά, τόνισε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, που βρίσκεται στην Αθήνα. Επισήμανε επίσης την ιδιαίτερη αξία της αλληλεγγύης των κρατών-μελών της ΕΕ που εκφράστηκε για την Ιρλανδία, αλλά και πρόσφατα για την Κύπρο.

Η συζήτηση με τον Γάλλο διαπραγματευτή όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος ήταν «πολύ αναλυτική και ειλικρινής» μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προκειμένου «να διασφαλίσει ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα γίνεται σε ένα πλαίσιο διαφάνειας, σεβασμού στο ευρωπαϊκό δίκαιο και των κοινών συμφερόντων των κρατών μελών», που είχε ως αποτέλεσμα να διασφαλιστεί η ενότητα των 27.

«Εμείς από την αρχή δεν θέλαμε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά, δεν θέλαμε το μήνυμα να είναι ότι όποια χώρα φεύγει από την ΕΕ τιμωρείται»,τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών εξηγώντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι τα κράτη-μέλη να παραμένουν στην ΕΕ ακριβώς γιατί θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό όνειρο είναι ένα όνειρο το οποίο πρέπει να υπηρετούμε για το καλό των λαών και των πολλών».

Ο κ. Κατρουγκαλος, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  εξήρε την προσπάθεια του κ. Μπαρνιέ επισημαίνοντας ότι «εξασφάλισε την ενότητα αυτή, προσπάθησε με κάθε τρόπο να έχουμε μια συμφωνία, και πράγματι έχουμε μια καλή συμφωνία». Μία συμφωνία «που είναι η μοναδική που μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει αποδεκτή για να αποφύγουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο που είναι το σενάριο του no deal, της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς συμφωνία».

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα «για το καλύτερο», ότι δηλαδή θα υπάρξει «μία τέτοια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των 27 αλλά, και στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, και τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου» σημειώνοντας ότι «βεβαίως οποιοσδήποτε φεύγει από ένα club δεν μπορεί να έχει τα δικαιώματα που έχουν αυτοί που είναι εντός».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εξέφρασε στον κ. Μπαρνιέ την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι «27» στην Ιρλανδία, γιατί, όπως είπε, «η αλληλεγγύη είναι κάτι που χρειαζόμαστε: Από το μεταναστευτικό, για παράδειγμα, που όλες οι χώρες θα πρέπει εφόσον είναι μέλη της ΕΕ να έχουν σεβασμό στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, αλλά και όπως είδαμε τελευταία με την Κύπρο, γιατί η Κύπρος χρειάζεται κι αυτή την αλληλεγγύη των “27” της οποίας της την έδωσαν. Και θα πρέπει έτσι να συνεχίζει να γίνεται και στο επίπεδο του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου που αποτελεί τη βάση κάθε διμερούς και πολυμερούς σχέσης».

Μ. Μπαρνιέ: Εργαζόμαστε για να επιτύχουμε ένα Brexit με συντεταγμένο τρόπο. Προϋπόθεση η επικύρωση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο

Τις ευχαριστίες του στον Κατρούγκαλο και όλη την ομάδα του ΥΠΕΞ για την υποστήριξή τους και την εμπιστοσύνη που έχουν επιδείξει στην αποστολή του τόνισε στη δήλωσή του ο Μισέλ Μπαρνιέ. Πρόκειται, όπως είπε, για μία δύσκολη διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκφράζοντας τη λύπη της ΕΕ για την απόφαση του Brexit, την χαρακτήρισε «lose lose» χωρίς «καμία προστιθέμενη αξία». «Σεβόμαστε όμως», προσέθεσε, «την απόφαση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού και εργαζόμαστε με την υποστήριξη και της Ελλάδας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν και τις ανησυχίες των επιχειρήσεων και των πολιτών καθώς υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία -και το αντίστροφο- τα δικαιώματα των οποίων πρέπει να γίνουν σεβαστά».

«Εργαζόμαστε» επισήμανε ο κ. Μπαρνιέ «για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα τόσο της ΕΕ όσο και για να επιτύχουμε ένα Brexit το οποίο θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο. Αλλά και για να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit». Εξήγησε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία πολύ μεγάλη χώρα, μία φίλη χώρα, ένας γείτονας, εταίρος και σύμμαχος και αυτή την εταιρική σχέση οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε. Και με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχουμε συζητήσει τις προϋποθέσεις γι’ αυτή τη νέα εταιρική σχέση. Αλλά προϋπόθεση γι’ αυτή τη βάση εμπιστοσύνης είναι η συμφωνία αποχώρησης να επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο».

Και κατέληξε: «Περιμένουμε τη νέα ψηφοφορία που θα λάβει χώρα στις αρχές Ιουνίου και είναι θέμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναλάβει την ευθύνη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα