Κατρούγκαλος: Η Αφρική έχει δυνατότητες και δυναμική στις οποίες μπορούμε να επενδύσουμε

Την βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει συστηματικά στη δημιουργία δικτύου συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, πρωτίστως οικονομικής, αλλά και την προώθηση σημαντικών διεθνών πρωτοβουλιών για την πρόοδο και την ευημερία της αφρικανικής ηπείρου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην εκδήλωση “Ημέρα της Αφρικής 2019” η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών με πρωτοβουλία του African Group of Ambassadors in Athens.

«Μέσα από την πολυμερή διπλωματία που ασκεί η Ελλάδα, επιδιώκουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την αφρικανική ήπειρο» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι «υπάρχει σημαντική δυναμική προς αυτή την κατεύθυνση» καθώς η Αφρική «θα είναι η ήπειρος του 21ου αιώνα και ενδεχομένως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ιστορικές αδικίες σε βάρος των λαών της που ξεκινούν από το αποικιακό παρελθόν» και την καθιστούν ακόμη και σήμερα από τις μη κερδισμένες ηπείρους της παγκοσμιοποίησης.

Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη μιας πιο δίκαιης διεθνούς οικονομικής τάξης χωρίς την εκρηκτική αύξηση των ανισοτήτων τόσο στο εσωτερικό όσο και μεταξύ των κρατών». Διευκρίνισε δε ότι, στην προκειμένη περίπτωση, πεποίθηση της χώρας μας είναι ότι «η ιστορική αδικία σε βάρος των λαών της Αφρικής, που σε μεγάλο βαθμό βαραίνει τις χώρες της δικής μας Ηπείρου, της Ευρώπης, είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά και οικονομικά».

«Η Αφρική» είπε «είναι μία ήπειρος δυνατοτήτων και δυναμικότητας. Μία ήπειρος που δεν πρέπει να την βλέπουμε με ανωτερότητα αλλά ακριβώς το αντίθετο, με ταπεινότητα εν όψει της ιστορικής ευθύνης που είχαν οι Ευρωπαίοι για πολλά θέματα της ιστορικής τους εξέλιξης και με τη σαφή πρόθεση να έχουμε ισότιμες σχέσεις με τις χώρες αυτές».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις πολύ καλές σχέσεις που είχε πάντα η χώρα μας με τις αφρικανικές χώρες, εστίασε στην ανάγκη ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων ιδιαίτερα με τις υποσαχάριες χώρες με τις οποίες ενώ έχουμε πολύ καλές σχέσεις αλληλοϋποστήριξης, σε πάρα πολλά θέματα σε επίπεδο ΟΗΕ και κοινή αντίληψη στα περισσότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως είπε, δεν έχουμε την ένταση πολιτικών επαφών, όπως με την Αίγυπτο και τις χώρες του Μαγκρέμπ, ούτε βέβαια τις οικονομικές σχέσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία προνομιακή χώρα, τόσο λόγω των ιστορικά καλών σχέσεών της με τον αφρικανικό κόσμο, όσο και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ αποικιακή δύναμη, καθώς επίσης και από τη σχέση αρμονικής συμβίωσης, και ποτέ εξουσίασης, που ανέπτυξαν οι Έλληνες με τους λαούς της Αφρικής στην οποία θέλουμε να επενδύσουμε. «Θέλουμε να είμαστε και μία πολιτική γέφυρα ανάμεσα στο ευρωπαϊκό πολιτικό μας σπίτι και τον αραβικό κόσμο, τον κόσμο της Αφρικής και φυσικά και με άλλες μεγάλες χώρες, την Κίνα, την Ρωσία» διευκρίνισε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Κατρούγκαλος στο “σημαντικό κεκτημένο”, όπως το χαρακτήρισε, που έχουμε από τις επισκέψεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, σε αρκετές χώρες που είχαν πολλά χρόνια, δεκαετίες, να δουν επίσκεψη Έλληνα υπουργού και σε ορισμένες από αυτές και για πρώτη φορά.

Υπό αυτό το πρίσμα της βελτίωσης των δυνατοτήτων των διμερών οικονομικών μας σχέσεων ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε μία αναδιάταξη και των διπλωματικών μας δυνάμεων στην Αφρική σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας. «Μέσα σε αυτή τη βδομάδα θα προκηρυχθούν ορισμένες θέσεις για ειδικές αποστολές για να έχουμε νέα γραφεία εμπορικών ακολούθων σε ορισμένες χώρες της Αφρικής που δεν έχουμε και που η παρουσία μας αυτή τη στιγμή είναι πολύ κατώτερη των αναγκών».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με σχεδιασμένα βήματα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σε «μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοιχτή σε όλους τους ορίζοντες, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα