Κατρακυλούν οι Τόρις του Σούνακ στις δημοσκοπήσεις στη Βρετανία – Θα καταλάμβαναν μόνο 72 έδρες

Εφιαλτικές είναι οι δημοσκοπικές προβλέψεις για τους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία.

Δύο δημοσκοπήσεις φέρνουν άσχημα νέα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, με τη μία να δείχνει πτώση τεσσάρων μονάδων και την άλλη ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συγκεντρώσει μόλις 72 έδρες.

Μια δημοσκόπηση της Savanta για την εφημερίδα The Sunday Telegraph έδειξε ότι οι Συντηρητικοί έχουν υποχωρήσει κατά τέσσερις μονάδες σε μόλις 21% των ψήφων – το χαμηλότερο ποσοστό από την εν λόγω εταιρεία δημοσκοπήσεων από τις τελευταίες ημέρες της πρωθυπουργίας της Τερέζα Μέι στις αρχές του 2019.

Καλά είναι τα νέα για τον Νάιτζελ Φάρατζ, καθώς η δημοσκόπηση έδειξε ότι η Reform UK αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες με 13% των ψήφων.

Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση της Survation για το Best for Britain, που δημοσιεύθηκε από τους Sunday Times, προβλέπει ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν μόλις 72 έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο, έναντι 456 εδρών για τους Εργατικούς.

Το αποτέλεσμα θα έδινε στους Εργατικούς μια πλειοψηφία 262 εδρών – ξεπερνώντας κατά πολύ τη συντριπτική πλειοψηφία που πέτυχαν οι Εργατικοί με τον Τόνι Μπλερ το 1997 – ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έπαιρναν 56 έδρες, η Μεταρρύθμιση του Φάρατζ επτά και οι Πράσινοι μία έδρα.

Τα αποτελέσματα του Survation θα σήμαιναν ότι το ποσοστό ψήφων των Συντηρητικών θα είχε μειωθεί στο μισό από 44% το 2019 σε μόλις 24%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών θα είχε αυξηθεί από 32% σε 40%.

Η δημοσκόπηση της Savanta, η οποία διεξήχθη από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου και στην οποία συμμετείχαν 2.045 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, έδειξε επίσης ότι το ποσοστό των εργατικών αυξήθηκε κατά δύο μονάδες στο 46%.

Ο Κρις Χόπκινς, διευθυντής πολιτικής έρευνας της Savanta, δήλωσε ότι η δημοσκόπηση υποδεικνύει «τίποτα λιγότερο από την εκλογική εξαφάνιση του Συντηρητικού Κόμματος».

Οι δύο αυτές δημοσκοπήσεις έρχονται στον απόηχο δημοσκόπησης της YouGov το βράδυ της Πέμπτης (13/6) που έφερε το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ για πρώτη φορά μπροστά από τους Συντηρητικούς – στο 19% των ψήφων, έναντι 18% για τους Συντηρητικούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα