Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Συνεχίζονται οι οικονομική κραδασμοί στην Τουρκία, με τη λίρα να έχει πάρει την κατιούσα, την ώρα που η Αγκυρα προσπαθεί να καταπολεμήσει τις κερδοσκοπικές πωλήσεις του νομίσματος αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το κόστος δανεισμού της τουρκικής λίρας με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) εκτινάχθηκε την Τετάρτη, «σκαρφαλώνοντας» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών την προηγούμενη μέρα.

Ειδικότερα, το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι επενδυτές για να ανταλλάξουν συνάλλαγμα με λίρες εκτοξεύτηκε στο 700%, αφού ανήλθε στο 325% χθες.

Η εκτίναξη αυτή σηματοδοτεί αυτό που μερικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι μία προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αποτρέψει μία υποβάθμιση της λίρας, αφού το νόμισμα της γείτονος υπέστη το βαρύτερο πλήγμα του από την στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση το καλοκαίρι του 2018.

Η τουρκική λίρα κινήθηκε ανοδικά αυτήν την εβδομάδα, τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη, ωστόσο σήμερα υποχωρεί ξανά κοντά σε ποσοστό κοντά στο 2%.

Σχετικά Νέα