Κατώτατος μισθός: Ποιες αλλαγές έρχονται για τους εργαζόμενους σύμφωνα με τους εργατολόγους

Το θέμα των μισθών είναι ένα από τα βασικά ζητήματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Για το θέμα αυτό μίλησε η δικηγόρος και εργατολόγος, Ματίνα Τριανταφύλλη στο MEGA. «Περιμένουμε την κύρωση μιας Κοινοτικής Οδηγίας που θα φέρει τον κατώτατο μισθό σε αξιοπρεπή επίπεδα. Μεγάλο ζήτημα τι είναι αξιοπρεπή επίπεδα ευρωπαϊκά. Και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες συλλογικές συμβάσεις. Δηλαδή οι εργαζόμενοι ανά κλάδους να καλύπτονται από περισσότερες συλλογικές συμβάσεις » είπε.

Παράλληλα υπενθύμισε πως« η Ελλάδα καλύπτεται από 30% με 35% με συλλογικές συμβάσεις εργαζομένων . Δεν έχουμε την Εθνική Γενική της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα. Ως προς αυτό ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 70% με 80%». Και συνέχισε λέγοντας πως « η Εθνική Γενική της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχει λήξει και περιμένουμε πάρα πολλά χρόνια τη νέα »

Ο κατώτατος μισθός και η Εθνική Γενική της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Υπενθυμίζεται πως ο νέος κατώτατος μισθός έχει προσαρμοστεί στα 830 ευρώ μεικτά (καθαρά 706 ευρώ) από 780 ευρώ μεικτά (καθαρά 667 ευρώ) που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Αυτό επηρεάζει και τις τριετίες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως :

  • Με μία τριετία, ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 913 ευρώ μεικτά.
  • Με δύο τριετίες ο νέος κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 996 ευρώ μεικτά.

Σημειώνεται δε πως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) υπογράφεται από την ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις και καθορίζει τους ελάχιστους όρους εργασίας, μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ περιέχει σημαντικές θεσμικές (μη μισθολογικές) ρυθμίσεις και εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλες τις συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου των εργαζομένων κάθε ειδικότητας και κατηγορίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα