Κατηγορίες γενοκτονίας κατά της Μιανμάρ στη Χάγη

Περιστατικά ομαδικών βιασμών, πυρπολήσεις κατοικιών την ώρα που οι κάτοικοί τους βρίσκονταν στο εσωτερικό τους και σφαγή δεκάδων παιδιών, μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, στη Μιανμάρ, περιέγραψε χθες η νομική αντιπροσωπεία της Γκάμπια ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, στη Χάγη, για να στοιχειοθετήσει τη γενοκτονία εναντίον της μειονότητας. Την ίδια στιγμή, η τιμηθείσα με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης και ηγέτις της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, άκουγε ατάραχη τις περιγραφές αγριοτήτων κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας. Την υπόθεση έφερε ενώπιον του δικαστηρίου η Γκάμπια. «Το μόνο που ζητεί η Γκάμπια είναι να δοθεί τέλος στις σφαγές. Η γενοκτονία εις βάρος των Ροχίνγκια πρέπει να σταματήσει», είπε στην αγόρευσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γκάμπια, Αμπουμπακάρ Ταμπαντού.

Στη σημερινή κατάθεσή της, η Αούνγκ αναμένεται να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις της, αρνούμενη ότι ο στρατός της Μιανμάρ διεξάγει γενοκτονία και υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ροχίνγκια αποτελούν θεμιτή αντιτρομοκρατική πολιτική. Περισσότεροι από 730.000 Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ βρίσκοντας καταφύγιο σε αυτοσχέδιους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές. Η επιτόπια έρευνα επιθεωρητών του ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι οι επιχειρήσεις του στρατού της Μιανμάρ διενεργήθηκαν «με σκοπό τη γενοκτονία».

Εξω από το δικαστικό μέγαρο της Χάγης, δεκάδες μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια διαδήλωσαν απαιτώντας απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα. Παρότι το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ δεν διαθέτει μέσα επιβολής ποινών, οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και φέρουν ιδιαίτερη νομική βαρύτητα. Νωρίτερα χθες, χιλιάδες κάτοικοι της οικονομικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ, Ρανγκούν, διαδήλωσαν υπέρ της Αούνγκ Σαν Σου Κι, αποκαλώντας την «μητέρα του έθνους» και εξαίροντας το θάρρος της να αντιπαρατεθεί με τα θεσμικά δικαστικά όργανα του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα