Καθοδική η τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρές είναι οι τραπεζικές πιέσεις που δέχεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το διεθνές κλίμα να επηρεάζει και την ελληνική αγορά, η οποία βλέπει και τα εσωτερικά πολιτικά μέτωπα να ανακόπτουν αγοραστικές πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,20% στις 1.043,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,27% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.531,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,96% στις 777,82 μονάδες.

Διεθνείς και όχι μόνο κλυδωνισμοί
Ο Μάρτιος φαίνεται ότι είναι ο μήνας που στοιχειώνει το ΧΑ και τις προσδοκίες για επίπεδα που δεν θα θυμίζουν άλλο “κρίσεις”, καθώς από την αρχή του μήνα οι απώλειες αγγίζουν το 6,5% με τις εστίες αβεβαιότητας να πολλαπλασιάζονται. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα έχουμε τα αποτελέσματα χρήσης από τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Aegean Air, Autohellas, Lavipharm και ΟΛΠ, ενώ σήμερα επιστρέφουν σε διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Bank μετά το reverse split (1:150), με τη μετοχή να χάνει ήδη 10%.

Επίσης, την Παρασκευή, αφού λήξουν τα παράγωγα του Μαρτίου, στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE-Russel με κυριότερη εξέλιξη της είσοδο της μετοχής της Titan CI στην σύνθεση του δείκτη. Το βράδυ είναι προγραμματισμένη και η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s η οποία έχει το ελληνικό αξιόχρεο τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Βa3, σταθερή προοπτική).

Και όλα αυτά, την ώρα που οι διεθνείς κλυδωνισμοί λόγω της πτώχευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank συνεχίζονται, παρά τις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν τον συστημικό κίνδυνο που ελλοχεύει. Και δεν είναι μόνο ο φόβος για επέκταση των κλυδωνισμών, αλλά η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου, ειδικά σε μια αγορά, σαν την ελληνική, που εκ των πραγμάτων λόγω απουσίας της επενδυτικής βαθμίδας θεωρείται υψηλού κινδύνου, είναι πλέον πολύ χαμηλή.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Eurobank, Alpha Bank, Aegean, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Motor Oil, Βιοχάλκο, Quest, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Jumbo, Coca Cola, Σαράντης, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Autohellas, Εθνική και ΟΠΑΠ, ενώ η Λάμδα είναι η μόνη στον FTSE 25 σε θετικά εδάφη, κερδίζοντας 0,42%.

 

πηγή    capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα