

Τελικά η αναρρίχηση στα επίπεδα των 900 μονάδων ήταν πιο δύσκολη από ό,τι αρχικά φαινόταν για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει πλέον να αντιμετωπίσει τους πωλητές σε αρκετούς τίτλους του, με τον Γενικό Δείκτη να καθηλώνεται και πάλι χαμηλότερα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,15% στις 892,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.163,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,24% στις 653,95 μονάδες.
Οι απαιτήσεις της “αναρρίχησης”, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, τελικά ήταν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, με την αγορά να καθηλώνεται εκ νέου στα επίπεδα των 890 μονάδων, παρά τις προσπάθειες των πρώτων συναλλαγών. Άλλωστε και στην Ευρώπη το κλίμα έχει επιδεινωθεί, καθώς η νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες.
Όπως επισημαίνεται και από τους εγχώριους αναλυτές, ένα συνεχές σφυροκόπημα των Δυτικών κατά των ρωσικών δραστηριοτήτων δεν έχει μόνο αρνητικό πρόσημο, αλλά επηρεάζει και την πορεία των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων. Και μέχρι στιγμής το φάσμα είναι τόσο μεγάλο που ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία από τη διακοπή των σχέσεων με τη ρωσική επιχειρηματικότητα.
Για την Ελλάδα το πλήγμα δεν αναμένεται να είναι βαρύ, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την επίπτωση των παραπάνω. Η HSBC άλλωστε μείωσε στο 4% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος από 4,5% πριν και στο 6,5% αύξησε την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό, από 2,4% πριν, λόγω των επιπτώσεων του πληθωριστικού και ενεργειακού σοκ στην οικονομία, στο πλαίσιο της ευρύτερης υποβάθμισης των προβλέψεων για την ανάπτυξη σε όλες της χώρες της Ευρώπης στην οποία προχωρά.
Οι τιμές της ενέργειας, που είχαν ήδη ανέβει απότομα πέρυσι, εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – κάτι που αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για την Ευρώπη, δεδομένων των υψηλών επιπέδων εισαγωγών ενέργειας και της εξάρτησής της από τη Ρωσία, ανέφερε η HSBC.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 2,97%, με τις Σαράντης, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Jumbo να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Eurobank και Πειριαώς.
Στον αντίποδα, σε θετκά εδάφη είναι οι Quest, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετράλαια και ΕΛΧΑ, αλλά καμία δεν κινείται με κέρδη άνω του 1%. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΥΔΑΠ και Titan.
ΠΗΓΗ:Capital.gr
Σχετικά Νέα
Στο «κόκκινο» η Wall Street: Σημαντικές απώλειες με φόντο την επίθεση Τραμπ στον Πάουελ
Υποχωρούν εκ νέου τη Δευτέρα όλοι οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι.
Απώλειες άνω του 2% για το πετρέλαιο, εν μέσω μηνυμάτων για πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν
“Βουτιά” άνω του 2% γνώρισε το πετρέλαιο, εν μέσω ενδείξεων προόδου στις συνομιλίες μεταξύ.
Σε νέα ιστορικά υψηλά “εκτοξεύθηκε” ο χρυσός, πάνω από τα 3.400 δολάρια
Πάνω από τα 3.400 δολάρια “σκαρφάλωσε” ο χρυσός, φθάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς.
Στάση αναμονής για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου με φόντο τους δασμούς Τραμπ
Στάση αναμονής τηρούν οι κλάδοι της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου μετά και.