Καθηγητής Ιατρικής στο Yale Νίκος Χριστάκης: Σε 9 μήνες τελειώνει ο κορωνοϊός

Το γεγονός ότι σε 9 μήνες θα τελειώσει η ταλαιπωρία που υφιστάμεθα με τον κορωνοϊό, και ότι μετά θα ακολουθήσει μία περίοδος επούλωσης έως και δύο χρόνια, τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Yale, Νίκος Χρηστάκης.

Στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο καθηγητής δήλωσε ότι «Το κύμα του ιού που μας ταλαιπωρεί, η σαρωτική επέλαση της μόλυνσης θα συνεχιστούν όχι για περισσότερο από έξι, εννιά μήνες ακόμη. Δηλαδή, πιθανόν έως το τέλος του 2021, αρχές του 2022.

Εφόσον φυσικά η πλειονότητα των πληθυσμών εμβολιαστούν και δεν έχουμε άλλες περίπλοκες μεταλλάξεις. Εκείνο που θα συνεχιστεί πιθανότατα έως το 2024 είναι η κλινική, κοινωνική, οικονομική και ψυχολογική ανάρρωση των κοινωνιών μας»

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, οι πανδημίες περνούν τρία στάδια: Το πρώτο στάδιο είναι η βιολογική, η επείγουσα πρώτη φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο νέος ιός μάς απειλεί και το «κύμα» του περνάει από πάνω μας.

Ευτυχώς πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της περιόδου, που αναμένουμε ότι θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021 ή τις αρχές του 2022. Μετά ακολουθεί το ενδιάμεσο στάδιο, εκείνο της επούλωσης, στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να αναρρώσουμε από το κλινικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό σοκ που μας προκάλεσε ο ιός. (…)

Η δεύτερη αυτή φάση της επούλωσης λοιπόν θα διαρκέσει ακόμη 1 με 2 χρόνια, ας πούμε έως τα τέλη του 2023, αρχές του 2024. Μετά, επιτέλους θα έρθει το τρίτο στάδιο, η post pandemic εποχή, στην οποία οι κοινωνίες θα συνέλθουν πλήρως.

Ο καθηγητής είπε ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχιστούν, με σκοπό να φτάσουμε σε ένα ποσοστό περίπου 80% του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί ή θα έχει νοσήσει. Τότε θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε ότι το πρώτο στάδιο της πανδημίας θα έχει τελειώσει.

Αναφερόμενος στην ανοσία του πληθυσμού, επισήμανε ότι «τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: ή κάνουμε το εμβόλιο ή νοσούμε από κορωνοϊό. Αν κάποιος προτιμάει τη μόλυνση είναι δική του επιλογή, όμως εγώ αυτή την επιλογή τη βρίσκω παράλογη.

Εάν τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι υψηλά, η πρώτη φάση της πανδημίας, το λεγόμενο «κύμα», ίσως διαρκέσει περισσότερο…»

Όταν ο κόσμος καταφέρει να ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της πανδημίας, θα έρθει αντιμέτωπος με τα κοινωνικά προβλήματα του κορωνοϊού: τα παιδιά που δεν θα έχουν πάει επί μήνες στο σχολείο, οι άρρωστοι από τον κορωνοϊό που θεραπεύτηκαν μεν αλλά που απέκτησαν μόνιμα προβλήματα και δυσλειτουργίες στη ζωή τους (καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στον εγκέφαλο ή τα νεφρά) και θα χρειάζονται εντατική φροντίδα από τα υγειονομικά συστήματα των χωρών τους, τους ανθρώπους που έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο φόβος του σήμερα, απάντησε: Μια μετάλλαξη που θα ξεπεράσει και θα αχρηστεύσει τα εμβόλιά μας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα