Καθηγητής Γενετικής για κορωνοϊό: Είμαστε στα όρια να περάσουμε στο κακό σενάριο

«Πριν τρεις μέρες ήταν 75 (κρούσματα), χθες ήταν 150, και φοβάμαι ότι σε λίγες μέρες θα είναι 300», τόνισε ο καθηγητής Δερμιτζάκης

«Ενώ πίστευα μέχρι χθες ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια καλού σεναρίου που είχαμε και πάμε προς κακό, και τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια για να πέσουν τα κρούσματα και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά».

Αυτό δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τον ανησυχεί πάρα πολύ ο διπλασιασμός των κρουσμάτων μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, γιατί ένα ενδεχόμενο κακό σενάριο, μπορεί να ναι πολύ χειρότερο από τα κακά σενάριο που βλέπουμε σε άλλες χώρες λόγω του προβληματικού συστήματος υγείας που έχουμε.

«Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε σε άλλες χώρες, 1000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει το κακό σενάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης και συνέχισε λέγοντας:

«Χρειάζεται κάτι πολύ πιο έντονο για κάποιο διάστημα ήμερων, όλα να αρχίσουν να κόβονται. Είτε ο αριθμός των ατόμων σε γάμους, είτε αν θα γίνονται γάμοι, είτε για τη χωρητικότητα των μπαρ, είτε αν θα λειτουργούν τα μπαρ, για οποιασδήποτε μορφής συγκεντρώσεις.

Μετά τον χθεσινό αριθμό κρουσμάτων ανησυχώ πάρα πολύ, ενώ δεν είχα τόσο μεγάλη ανησυχία… Είδαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε τρεις μέρες και με ανησυχεί παρά πολύ.

Πριν τρεις μέρες ήταν 75 (κρούσματα), χθες ήταν 150, και φοβάμαι ότι σε λίγες μέρες θα είναι 300. Αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν αυξάνονται τα κρούσματα τόσο πολύ θα αυξηθούν και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ».

Κλείνοντας, σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι εφαρμόζουν τα μέτρα.

«Υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται μισά. Μάσκα κάτω από τη μύτη… Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι φορά μάσκα όταν τη φορά κάτω από τη μύτη, στο πηγούνι στο αυτί. Νομίζω ότι ο κόσμος λειτουργεί για το πρόστιμο παρά καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται. Όλη αυτή η λογική όταν συσσωρεύεται και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, είναι κάτι που με ανησυχεί πολύ. Χρειάζεται οξεία εφαρμογή κάποιων πραγμάτων».

Έκτακτα μέτρα από σήμερα στον Πόρο – Φόβοι για πιθανά νέα lockdown

Περιοριστικά μέτρα ισχύουν στον Πόρο για 10 ημέρες από την Παρασκευή (07/08) στις 06.00 έως και τις 17-8-2020 και ώρα 06.00, λόγω των 12 κρουσμάτων που βρέθηκαν στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι επιστήμονες και οι Αρχές είναι σε επιφυλακή, μετά την ανακοίνωση των 153 κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη (06/08) – έχουν αυξηθεί, πάντως, τα τεστ -. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με 40 (σ’ αυτά είναι και του Πόρου) και 38 αντίστοιχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στις 5.123. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα lockdown μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ τρομάζει η έξοδος και η κίνηση στα λιμάνια ενόψει τριημέρου.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα στον Πόρο, όπου εξαιτίας των τουλάχιστον 13 νέων κρουσμάτων την Πέμπτη (06/08) η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα. Με τον δήμαρχο Τροιζηνίας, Γιάννη Δημητριάδη, να ζητάει ελέγχους.

Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Στο νησί μεταβαίνουν και εγκαθίστανται σήμερα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Γεμάτα φεύγουν τα καράβια – Τρόμος για πιθανά νέα lockdown μέσα στο Σαββατοκύριακο

Μπορεί στην κυβέρνηση να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, ωστόσο, το δεύτερο κύμα της μεγάλης φυγής των αδειούχων του Αυγούστου, καθώς και η κίνηση του τριημέρου, έχουν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο με τον φόβο να εμφανιστούν νέες εστίες μόλυνσης να είναι ορατός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, υπάρχουν 20 περιφερειακές ενότητες στη χώρα που αναφέρουν κρούσματα. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη κρούσματα παρουσιάζουν: Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.

Προς το παρόν το ΕΣΥ αντέχει την εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς και σαφώς πολιτεία και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων και δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Ωστόσο, αν συνεχιστεί να έχει αυξητική τάση ο αριθμός των κρουσμάτων, άρα και των νοσηλευομένων άρα και των διασωληνωμένων ίσως εμφανιστούν προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μέχρι και την Πέμπτη (06/08) νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 123 ασθενείς, με τους 58 εξ αυτών να έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. Στις 31 Ιουλίου οι ασθενείς με λοίμωξη στα νοσοκομεία ήταν 93. Όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 14 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν 8. Χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος (210 θάνατοι συνολικά).

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και στη Μύκονο – 8 κρούσματα σε μπαρ

Την ίδια στιγμή ανησυχία επικρατεί και στη Μύκονο (στα νησιά οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στη Μύκονο για δειγματοληπτικούς ελέγχους μετά τα 8 κρούσματα σε γνωστό παραλιακό μπαρ του νησιού. Πρόκειται – κατά τις ίδιες πληροφορίες – για υπαλλήλους που εργάζονταν στην υποδοχή και το σέρβις.

Παρά τις συστάσεις των αρχών οι οποίες κάνουν έκκληση για ατομική ευθύνη, καθώς κρίσιμος εκτιμάται για φέτος ο Δεκαπενταύγουστος, ορισμένοι συνεχίζουν να δείχνουν αδιαφορία για τα μέτρα κατά της διασποράς.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης αποτελεί και το πρόσφατο περιστατικό στον Τύρναβο, όπου διοργανώθηκε μεγάλο γλέντι στην περιοχή με αφορμή έναν γάμο παρά τα μέτρα που ορίζουν την παρουσία μέχρι 100 καλεσμένων.

Σημειώνεται, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μέχρι σήμερα καταγράφηκε στις 21 Απριλίου με 156 όταν η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς καραντίνας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα