Καθηγητής ΕΚΠΑ: Για κάθε 100 που μπαίνουν σε ΜΕΘ, 57 σώζονται αλλά 43 πεθαίνουν

«Η κατάσταση δεν είναι έκτος ελέγχου, αλλά κρίσιμη και επικίνδυνη. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε καλύτερα από ότι οι περισσότερες χώρες του βορρά αλλά και του νότου» επισήμανε, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εστιάζοντας στην ανάγκη για τήρηση των μέτρων.

«Η Πορτογαλία με ανάλογο πληθυσμό είναι πολύ πιο άσχημα από εμάς, με 4000 κρούσματα (ημερησίως) και άλλες χώρες παίρνουν ακόμα σκληρότερα μέτρα γιατί έχουν ξεφύγει τελείως. Προφανώς θα έχουμε τα χειρότερα μπροστά μας αν το ποσοστό στο οποίο εφαρμόσουμε τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα δεν είναι αυτό που πρέπει» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι «το δεύτερο κύμα κορονοϊού που ζούμε είναι μαζικότερο, όχι φονικότερο… Επειδή ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός ένα 10% του πληθυσμού αν δεν πειθαρχεί θα διασπείρει ακόμα περισσότερο τον ιό και θα φτάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Προειδοποίησε, δε, ότι θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη υπομονή… «Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει πριν του χρόνου το καλοκαίρι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την ασύμμετρη απειλή».

Βασιλακόπουλος στον ΣΚΑΪ: Η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου, αλλά κρίσιμη και επικίνδυνη

Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, «τα μέτρα δε φτάνουν πρέπει ο καθένας από εμάς να συμμετέχει στην εφαρμογή τους. Για κάθε 100 ασθενείς που μπαίνουν σώζονται 57, αλλά 43 πεθαίνουν. Πρέπει να δεκαπλασιάσουμε τις κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό, και να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ, για να μη χάσουμε τόσους ανθρώπους».

Σχολιάζοντας τα τελευταία χρονικά μέτρα προστασίας που πάρθηκαν, τόνισε ότι «αρχές Νοεμβρίου 5,6,7 θα δούμε πόσο πραγματικά βοήθησε η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους», ενώ υποστήριξε ότι «το μήνυμα για εφαρμογή και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός δεν έγινε σαφές σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει νέα μέτρα».

Κλείνοντας, εξήγησε ότι «δεν γίνεται ολικό lockdown όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για ψυχολογικούς λογούς».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα