To ευρύτερο sell off στις παγκόσμιες αγορές επηρεάζει και τους γενικούς δείκτες της Wall Street, καθώς παρότι έχουν αντισταθμίσει κάπως τις απώλειες στο άνοιγμα, συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες.
H όρεξη για ανάληψη ρίσκων μεταξύ των επενδυτών μειώθηκε αλλά οι ανησυχίες της αγοράς αμβλύνθηκαν λίγο και οι μετοχές αντιστάθμισαν τις απώλειες αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο ανέκαμψε από το χαμηλό τετραετίας εν μέσω αύξησης των παραγγελιών και της απασχόλησης.
Οι traders απέδωσαν την πτώση και στην χαλάρωση των απότομων θέσεων του carry trade, όπου οι επενδυτές δανείζονται χρήματα από οικονομίες με χαμηλά επιτόκια όπως η Ιαπωνία ή η Ελβετία για να χρηματοδοτήσουν τα στοιχήματά τους σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης αλλού.
Οι Magnificent Seven έχασαν συνολικά 650 δισ.δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί πάνω από 900 μονάδες, ενώ αρχικά έχανε έως και 1.200 μονάδες, και καταγράφει απώλειες 2,42% στις 38.787 μονάδες. Ο δείκτης «βαριάς» τεχνολογίας Nasdaq υποχωρεί πλέον 3 % στις 16.273 μονάδες και ο δείκτης S&P χάνει 2,66% και κινείται στις 5.204 μονάδες.
Όλα δείχνουν πως είμαστε καθ’ οδόν για τη χειρότερη συνεδρία από τις αρχές της πανδημίας Covid-19.
Όλα αυτά, ενώ η παγκόσμια αστάθεια συνεχίζεται εν μέσω ανησυχιών για επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ και για νέα κρίση στη Μέση Ανατολή μετά τις απειλές της Τεχεράνης για επίθεση εναντίον του Ισραήλ.
Τους φόβους των επενδυτών για ενδεχόμενη διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση ενέτεινε έκθεση της Παρασκευής για πολύ ασθενέστερη του αναμενόμενου απασχόληση τον Ιούλιο με τα χρηματιστήρια να αποτιμούν σχεδόν στο 70% την πιθανότητα η Fed όχι μόνον να «κόψει» τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια, αλλά και να τα μειώσει κατά 50 μ.β.
«Βουτιά» για τις μετοχές τεχνολογίας
Οι «κραταιές» μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών καταγράφουν ήδη μεγάλες απώλειες.
Η μετοχή της Nvidia υποχωρεί 4,32%, στο -23% από το πρόσφατο υψηλό ρεκόρ της, ενώ η Apple χάνει 3,5% αφότου έγινε γνωστό πως η Berkshire Hathaway του Warren Buffett μείωσε στο μισό το μερίδιό της στον τεχνολογικό«κολοσσό».
Μεγάλοι χαμένοι είναι και η Tesla που υποχωρεί 2,7%.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, με τον δείκτη υψηλής τεχνολογίας να υποχωρεί περισσότερο από 10% από το ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα.
Ο S&P 500 σημείωσε επίσης μια τρίτη συνεχόμενη απώλεια εβδομάδας, σημειώνοντας πτώση 2% για την εβδομάδα.
Ακόμη και ο Dow Jones Industrial, ο οποίος είχε καλύτερες επιδόσεις, διέκοψε ένα κερδοφόρο σερί τεσσάρων εβδομάδων, υποχωρώντας 2%. Ο S&P 500 υποχωρεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας κατά 5,7% από το πρόσφατο υψηλό όλων των εποχών.