Κατέρρευσε η Thomas Cook – Χιλιάδες τουρίστες εγκλωβισμένοι παγκοσμίως

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.

Την ίδια στιγμή, η CAA ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες».

Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση. Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Με έτος ίδρυσης το 1841, ο αρχαιότερος ανεξάρτητος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, έχει 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι άνεργοι από σήμερα.

Επιχείρηση Μάττερχορν

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία « Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από μια ευρωπαϊκή οδηγία.

Αυτή η νομοθεσία ισχύει για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα τμήματα πελατών της Thomas Cook και μπορούν να επωφεληθούν από την εγγύηση.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της περίστασης, μια κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη, αλλά η CAA θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπατρίσει τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία» είτε για άτομα που καλύπτονται από την ATOL είτε όχι.

Πτώχευση της Thomas Cook: Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Η κατάρρευση του κολοσσού που λέγεται «Thomas Cook» έχει επιφέρει σοβαρή ανησυχία και στην ελληνική τουριστική αγορά, ειδικά στα νησιά της χώρας μας, όπως στην Κρήτη και στη Δωδεκάνησα. Για ανεξίτηλα σημάδια που αφήνει η πτώχευση της βρετανικής εταιρείας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.

Αγωνία επικρατεί στην Κρήτη, καθώς όχι μόνο τίθεται θέμα επιστροφής για τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί αλλά υπάρχει προβληματισμός και για επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να φτάσουν το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των ξενοδοχείων της Κρήτης συνεργάζονται με την εταιρεία.

Ήδη στο Υπουργείο Τουρισμού επικρατεί «πυρετός» συσκέψεων, όπως είπε ο Χάρης Θεοχάρης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και αυτή τον επαναπατρισμό χιλιάδων τουριστών, ενώ θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνει και με τους επιχειρηματίες που θα χάσουν τα χρήματά τους. Ο αρμόδιος Υπουργός τόνισε ότι όλα τα θέματα θα απασχολήσουν την κυβέρνηση, ώστε με ομαλότητα να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο θέμα. Πάνω από 50.000 τουρίστες της «Thomas Cook» είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σύμφωνα με τον πρώτο πρόχειρο υπολογισμό που έκανε ο ίδιος ο, Χάρης Θεοχάρης

Υπολογίζεται πως 20.000 τουρίστες που είχαν κλείσει τις διακοπές τους με την «Thomas Cook» βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, όπου σε όλη τη διάρκεια της σεζόν η εταιρεία είχε φέρει στο νησί περίπου 400.000 τουρίστες. Το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη συνεργάζεται με τη βρετανική εταιρεία.

Η πτώχευση της εταιρείας θέτει σε κίνδυνο 22.000 θέσεις εργασίας, ενώ ενεργοποιεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού Βρετανών πολιτών σε περίοδο ειρήνης. Εκτιμάται ότι περίπου 150.000 Βρετανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε διάφορα σημεία του κόσμου, καθώς είχαν κλείσει τις διακοπές τους με την «Thomas Cook».

Η εταιρεία ανακοίνωσε και μέσω διαδικτύου πως έχει αναστείλει τη λειτουργία της και πως έχει δημιουργηθεί μια ειδική υπηρεσία για τη διευκόλυνση των πελατών της που βρίσκονται εκτός Βρετανίας και αναζητούν τρόπο επιστροφής. Εκτός των συνεργασιών της με μεγάλο αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων η «Thomas Cook» ελέγχει τέσσερα ξενοδοχεία, ενώ η παρουσία της είναι ιδιαίτερη έντονη σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας με έμφαση στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

«Έγινε… σεισμός 7 Ρίχτερ, δεν έχει έρθει το… τσουνάμι»

Ως «σεισμό» 7 Ρίχτερ στον τουρισμό από τον οποίο «περιμένουμε τσουνάμι το επόμενο διάστημα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, την χρεοκοπία της «Thomas Cook», μιλώντας στο OPEN TV, αλλά και στο ραδιόφωνο «Θέμα 104.6».

Όπως εξήγησε «το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη έχει συμβόλαια με την Thomas Cook». Διευκρινίζοντας ότι μόνο φέτος η βρετανική εταιρεία έφερε στην Κρήτη 400.000 επισκέπτες. Η χρεοκοπία του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου «θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στον ελληνικό τουρισμό» είπε ο κ. Βλατάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι «να διαχειριστούμε τους πελάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην φύγουν και ρίξουν μαύρη πέτρα στον τόπο μας».

«Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει θετική κατάληξη, γιατί οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω, ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ) πριν γίνει γνωστή η είδηση της χρεοκοπίας της εταιρείας.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή (22/09), ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης είπε: «Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας ότι δεν θα επέλθει τα απευκταίο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, αναφερόμενος στο ζήτημα της μετακίνησης επισκεπτών που βρίσκονται στο νησί, δήλωσε επίσης την Κυριακή (22/09): «Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».

Τι είπε ο Χάρης Θεοχάρης

Πάνω από 50.000 τουρίστες της «Thomas Cook» είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σύμφωνα με τον πρώτο πρόχειρο υπολογισμό που έκανε ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αλλά και στο OPEN TV ο κ. Θεοχάρης είπε ότι οι πρώτοι 22.000 θα αναχωρήσουν από την χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Παραδέχθηκε επίσης ότι το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και η αγωνία σε όλη την Ελλάδα είναι μεγάλη. Ήδη έχει γίνει συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας προκειμένου να αρχίζει ο επαναπατρισμός των τουριστών.

Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε ακόμα πως θα υπάρξει με τον Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δει η κυβέρνηση τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που θα έχουν στα χέρια τους συμβόλαια με την «Thomas Cook»

Υπενθυμίζεται ότι η «Thomas Cook» διαχειρίζεται ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια ενώ έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διακοπές. Την ίδια ώρα, απασχολεί 22.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, 9.000 εκ των οποίων είναι στη Βρετανία.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με την CAA όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες. Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα