Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα κήρυξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη, το Ευρωπαϊκή Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος που κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον, λίγο πριν (τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ), καθώς αναλαμβάνει τα καθήκοντά της η νέα Κομισιόν, και τρεις εβδομάδες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους πολίτες και στον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο Pascal Canfin, πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας, και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος ξεκίνησε και την πρωτοβουλία για το ψήφισμα.

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με ψήφους 429 υπέρ και 225 κατά, προηγείται ενός κρίσιμου μήνα για την παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, εγκρίνοντας μια πρωτοφανώς φιλόδοξη στρατηγική της ΕΕ αλλά και το κανονιστικό πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, εν όψει της συνόδου στη Μαδρίτη.

“Θα επαγρυπνώ για να διασφαλίσω ότι οι πολιτικές προτάσεις που θα κατατεθούν τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι ευθυγραμμισμένες με την άμεση ανάγκη εύρεσης κοινών λύσεων για την εξελισσόμενη κλιματική και περιβαλλοντική κρίση, ιδίως εν όψει της δημοσιοποίησης της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) στις αρχές Δεκεμβρίου”, πρόσθεσε ο Canfin.

Παρόμοιες διακηρύξεις κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το κλίμα έχουν ήδη κάνει αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός Ευρώπης, μόνο ο Καναδάς, η Αργεντινή και το Μπαγκλαντές έχουν προβεί σε παρόμοιες ενέργειες.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά πρακτικό αντίκτυπο, ωστόσο αποσκοπεί στο να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν μια κοινή δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τη επικείμενη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 12 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν την ολοκλήρωση της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Μαδρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μείωση των ρύπων, αλλά η Πολωνία και μερικοί σύμμαχοί της από την Ανατολική Ευρώπη έχουν ασκήσει βέτο. Το βέτο αυτό πιστεύεται ότι μπορεί να ξεπεραστεί πλέον, καθώς έχει προταθεί η παροχή μεταβατικής χρηματοδότησης για τη στήριξη των εξαρτημένων από τον άνθρακα περιοχών.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε μία ημέρα αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα Κομισιόν, υπό την προεδρία της Ursula von der Leyen. Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει υποσχεθεί ότι η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αποτελέσουν τους δύο κύριους τομείς εστίασης της νέας Κομισιόν, που αναλαμβάνει καθήκοντα τη Δευτέρα.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών για το κλίμα θα ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που προωθεί η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στις 11 Δεκεμβρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, καθώς έχει επίσης στόχο να ασκηθεί πίεση στην Πολωνία εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης εχθές ξεχωριστό ψήφισμα, με το οποίο καλεί τους διαπραγματευτές όλων των χωρών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Μαδρίτη υπογράψουν το κανονιστικό πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Με το ίδιο ψήφισμα καλεί την ΕΕ να θέσει υψηλότερους στόχους από αυτούς για τους οποίους δεσμεύτηκε στο Παρίσι, και συγκεκριμένα να δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, αντί για τουλάχιστον 40% που είναι η τρέχουσα δέσμευση της Ένωσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα