Κατασκοπεία σε Ρόδο και Καστελόριζο: Έστελναν στην Τουρκία ονόματα και συνομιλίες…

Στους 8 υπολογιστές, στα 6 usb και στα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου, τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Κρατικής Ασφάλειας αναζητούν στοιχεία, που θα μπορούσαν να αναδείξουν αν πρόκειται για ένα ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα έχουν σταλεί στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου θα επιχειρηθεί η ανάσυρση δεδομένων, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τη δράση του κατηγορούμενου.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων ήταν ήδη γνωστές στην τουρκική πλευρά, αυτό όμως που προκαλεί προβληματισμό είναι οι ενημερώσεις για τις αφίξεις-αναχωρήσεις της ελληνικής φρουράς στο Καστελόριζο, ο αριθμός τους ακόμη και τα στοιχεία ταυτότητας των διοικητών και μελών της φρουράς, που έδινε ο 56χρονος μάγειρας στον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο.

Ο 35χρονος είχε ζητήσει από τον μάγειρα να βιντεοσκοπεί ή να ηχογραφεί με το κινητό του συνομιλίες στρατιωτικών, καθώς ταξίδευαν με το πλοίο στο οποίο δούλευε. Ο μάγειρας έδινε στοιχεία ακόμη και για τις επισκέψεις των επισήμων στο νησί όπως της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η δράση του 35χρονου είναι γνωστή από το 2017, ωστόσο οι πρόσφατες ενέργειές του ξεκινούν από τον Αύγουστο έως και τις 6 Νοεμβρίου, όταν σταμάτησαν τα δρομολόγια του πλοίου που εργαζόταν ο 56χρονος μάγειρας, ενώ οι συναντήσεις τους για την ανταλλαγή πληροφοριών, βιντεοληπτικού και φωτογραφικού υλικού γίνονταν σε καφενεία του λιμανιού της Ρόδου.

Από τότε ξεκίνησαν οι έρευνες των αρμόδιων Αρχών, οι οποίες εντάθηκαν από τα τέλη Σεπτεμβρίου μετά το περιστατικό της ρίψης κόκκινης μπογιάς στην ελληνική σημαία που βρίσκεται ζωγραφισμένη σε βραχώδη περιοχή του Καστελόριζου. Τον αποδέκτη αυτών των πληροφοριών αναζητούν οι ελληνικές αρχές, που εξετάζουν ποιες ήταν οι επαφές του 35χρονου με τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, αλλά και εάν υπάρχει κάποιο ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας.

Οι απόψεις του 35χρονου για “Τουρκική Μητέρα Πατρίδα” και για μουσουλμανική μειονότητα και ανεξαρτητοποίηση της Θράκης, τον είχαν βάλει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών. Ο “Γραμματέας” είχε απασχολήσει με τη στάση του τις Ελληνικές αρχές και στο παρελθόν και έφτασε μάλιστα στη Βουλή με ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2017 είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδα της Θράκης κείμενο στο οποίο ανέφερε: “Γεννημένος στην Ελλάδα, μεγαλωμένος σε μικτό χωριό μαζί με χριστιανούς και σπουδασμένος στην Θεσσαλονίκη”. Η ανάρτηση συνοδευόταν από μια φωτογραφία με μια γροθιά στα χρώματα της Τουρκίας τη σημαία των υποστηρικτών της ανύπαρκτης Δυτικής ανεξάρτητης Θράκης. Παρόμοιου ύφους προκλητική ανάρτηση είχε ξανακάνει ο 35χρονος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις 23 Φεβρουαρίου του 2017.

Ο 56χρονος στο πλαίσιο σχηματισμού της δικογραφίας κατέθεσε και ομολόγησε τι συνέβαινε, και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος. “Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου”, δήλωσε εννοώντας την Τουρκία, ο 56χρονος μάγειρας. Ο 35χρονος είχε πάρει πενθήμερη προθεσμία να καταθέσει αλλά σήμερα θα διαβιβαστεί η δικογραφία στον Εισαγγελέα οπότε θα απολογηθεί κατευθείαν ενώπιον του ανακριτή την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το άρθρο 148 του ποινικού κώδικα: Όποιος παράνομα πετυχαίνει να περιέλθει στην κατοχή ή στη γνώση του κρατικό απόρρητο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχει σκοπό να το διαβιβάσει σε άλλον ή να το ανακοινώσει δημόσια, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη”.

Οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες στις επικοινωνίες των κατηγορουμένων, τις διαδικτυακές επαφές τους και την πιθανή αποστολή δεδομένων στην Τουρκική πλευρά. Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο συλληφθέντες έχουν μπει στο κάδρο των ερευνών, με τις αρχές να ψάχνουν μυστικούς κωδικούς επικοινωνίας που θα αποτελέσουν οδηγό για τον εντοπισμό ενδεχόμενων αντίστοιχων στρατολογήσεων.

 

 

Πηγή: TheToc.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα