Κατάσχεται η περιουσία του Ιβάν Σαββίδη στην Ουκρανία

Σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του προχωρούν οι ουκρανικές αρχές, έπειτα από απόφαση ανώτατου δικαστηρίου κατά της διαφθοράς σε υπόθεση που υπέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το kyivindependent, η απόφαση λήφθηκε από έδρα τριών δικαστών αφότου τον Αύγουστο του 2023 ο Ιβάν Σαββίδης είχε περιληφθεί σε λίστα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με 25 Ρώσους ολιγάρχες που οι επιχειρήσεις τους είχε κριθεί ότι υπηρετούν το ρωσικό στρατιωτικό – βιομηχανικό μηχανισμό και των οποίων τα assets δεν είχαν ακόμη κατασχεθεί ακόμα.

Σύμφωνα με το ουκρανικό ΜΜΕ, τα υπό κατάσχεση assets του Ιβάν Σαββίδη περιλαμβάνουν το 100% των μετοχών της PJSC Pentopak, που έχει ηγετική θέση στην παραγωγή συσκευασιών τροφίμων και το 100% των δικαιωμάτων της θυγατρικής της Atlantis-Pak Ukraine.

Η έκθεση της ΜΚΟ στην οποία στηρίχθηκε η υπόθεση ανέφερε ότι η σύζυγος του Ιβάν Σαββίδη εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια ορισμένων εταιρειών στην Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν στον ίδιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ιβαν Σαββίδης έχει ιδρύσει τον Όμιλο Agrokom, που διαθέτει εργοστάσια επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος, εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και ένα εργοστάσιο ανθρακούχου νερού.

Το kyivindependent σημειώνει ακόμα ότι ο Ιβάν Σαββίδης υπήρξε μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία και ήταν στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι “το 2015 ο Ιβάν Σαββίδης είχε χαιρετήσει δημόσια την εισβολής στην Κριμαία και την παράνομη προσάρτησή της από τη Ρωσία. Κατέχει τόσο ρωσική όσο και ελληνική υπηκοότητα. Στην Ελλάδα διαθέτει ένα λιμάνι και μεταξύ άλλων τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα