Κατάρ: Πιέσεις στη Χαμάς για τους ομήρους- «Μην περιμένετε ισραηλινές παραχωρήσεις»

Πιέσεις από το Κατάρ δέχεται η Χαμάς προκειμένου να επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο απελευθερώνει τους Ισραηλινούς που κρατάει ομήρους μετά την επίθεσή της στο έδαφος του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ασκείται πίεση στην τρομοκρατική οργάνωση να ανεβάσει ταχύτητα στην απελευθέρωση των απαχθέντων στη Γάζα και να συμπεριλάβει γυναίκες και παιδιά, χωρίς να περιμένει ισραηλινές παραχωρήσεις.

Το Κατάρ, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ηγείται των συνομιλιών με τη Χαμάς και τους Ισραηλινούς αξιωματούχους για την απελευθέρωση των πάνω 200 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί τέσσερις όμηροι.

Όπως έγινε χθες γνωστό, το Κατάρ προώθησε ένα σχέδιο απελευθέρωσης 50 αιχμαλώτων, το οποίο κατέρρευσε καθώς η Χαμάς έβαλε τον όρο να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Γάζα, κάτι που απορρίπτει το Ισραήλ γιατί φοβάται ότι η εξτρεμιστική οργάνωση θα τα χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τη φονική της μηχανή.

Πάντως συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τη Χαμάς και το Ισραήλ την απελευθέρωση μεγαλύτερου αριθμού ομήρων, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.  Οι συνομιλίες δεν αφορούν κανέναν από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατά η Χαμάς καθώς η ένοπλη ομάδα τους θεωρεί στρατηγικό πλεονέκτημα στο σχέδιό της να εξασφαλίσει αργότερα μεγάλες παραχωρήσεις από το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους βρίσκονται σε εξέλιξη και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος τις τελευταίες ημέρες».

«Αν συγκρίνουμε το πού βρισκόμαστε με το σημείο από όπου ξεκινήσαμε, υπάρχει πρόοδος. Είμαστε αισιόδοξοι. Και αν μπορέσουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω, θα έχουμε σύντομα καλά νέα», πρόσθεσε.

Ο ρόλος του Κατάρ

Το Κατάρ έχει εξελιχθεί σε σημαντικό διαμεσολαβητή για την τύχη των ομήρων.

Οι διαπραγματεύσεις στηρίζονται σε μια λεπτή διεθνή πράξη εξισορρόπησης καθώς η χώρα διατηρεί στενότατους δεσμούς με την τρομοκρατική αλλά παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει τους στενούς δεσμούς ασφαλείας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο συμφωνιών που προέκυψαν από παλαιότερες συμφωνίες με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, το Κατάρ πλήρωσε τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων στη Λωρίδα της Γάζας, παρείχε απευθείας χρήματα σε φτωχές οικογένειες και πρόσφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στον θύλακα.

Στο Κατάρ βρίσκεται επίσης το πολιτικό γραφείο της Χαμάς για πάνω από μια δεκαετία. Μεταξύ των αξιωματούχων που εδρεύουν εκεί είναι ο Χάλεντ Μασάλ, εξόριστο μέλος της Χαμάς που επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας το 1997 στην Ιορδανία, υπόθεση που απείλησε να εκτροχιάσει την ειρηνευτική συμφωνία της χώρας με το Ισραήλ. Εκεί βρίσκεται επίσης Ισμαήλ Χανίγια, ο ανώτατος ηγέτης της Χαμάς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα