Υπάρχει, πλέον, ισχυρό δείγμα γραφής που καταδεικνύει με τρόπο εμφατικό τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία. Εμπράκτως, με βάση τα οικονομικά δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, γίνεται προφανές ότι η αυτή η εξέλιξη δεν αλλάζει μόνο τη βιτρίνα-δηλαδή την εικόνα της χώρας στις αγορές- αλλά έχει προσδώσει ουσιαστικά κέρδη και οφέλη στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά
Κατ’ αρχάς η χώρα μας εδώ και περίπου ένα χρόνο, δανείζεται σαφώς πιο φθηνά από τις αγορές ομολόγων σε σχέση με το παρελθόν αλλά και από χώρες όπως η γειτονική Ιταλία. Τρανή απόδειξη αυτού αποτελούν οι δύο άκρως πετυχημένες εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στις αρχές 2024. Μέσα σε δύο σχεδόν μήνες μόνο τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν 68 δισ. ευρώ (από την έκδοση 10ετούς (35 δισ.) και 30 ετούς (33 δισ.) εάν προσθέσουμε και τις προσφορές και για άλλα ελληνικά assets έχουν υπάρξει προσφορές στα 100 δισ. ευρώ στις αρχές του 2024.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνη του αντίστοιχου ιταλικού δεκαετούς ομολόγου, ήδη από το β΄ τρίμηνο του 2023. Μάλιστα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σε όλο το εύρος της καμπύλης αποδόσεων, ακολούθησαν την πτωτική πορεία που διαμορφώθηκε από τις θετικές προοπτικές και τις αναβαθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2023 .
Αυξήθηκαν θεαματικά οι τοποθετήσεις σε ομόλογα και μετοχές
Ένα ακόμα «εξόφθαλμο» στοιχείο που… σφραγίζει την ευεργετική επιρροή της επενδυτικής βαθμίδας, είναι ότι τα ελληνικά asset έγιναν ελκυστικά «προϊόντα» για τους ξένους επενδυτές. Έως το γ’ τρίμηνο του 2023 η αύξηση των τοποθετήσεων σε ομόλογα και μετοχές υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ αφορούν θέσεις σε μετοχές και 2,1 δισ. ευρώ θέσεις σε ομόλογα.
Μεγάλα οφέλη για ΧΑ και μετοχές
Η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας υπήρξε καταλύτης για τη μεγάλη άνοδο που πραγματοποίησε το χρηματιστήριο το 2023. Η αγορά από τα χαμηλά των 850 μονάδων έφθασε έως και τις 1.500 μονάδες, κλείνοντας ουσιαστικά τη «μαύρη τρύπα» της κρίσης-, τερματίζοντας έναν επώδυνο χρηματιστηριακό κύκλο 13 και πλέον ετών.
Η αποτίμηση της αγοράς κινείται πλέον στα 100 δισ. ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Νοεμβρίου του 2009. Η μέση Κεφαλαιοποίηση της αγοράς στο πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 28,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέση Κεφαλαιοποίηση του πρώτου εξαμήνου 2023 (Euro97,6 δισ. έναντι Euro76,0 δισ.).
Σε επίπεδο του επταμήνου Ιανουάριος- Ιούλιος ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε κέρδη 14,31% και βρέθηκε στη 10η θέση στην κατάταξη των παγκοσμίων δεικτών, υπεραποδίδοντας όμως των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών και των μετοχών στις ΗΠΑ.