

Με άνοδο 6% αξιολογεί το εκλογικό αποτέλεσμα το χρηματιστήριο Αθηνών, προεξοφλώντας πλέον όχι μόνο ότι θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στις ερχόμενες δεύτερες εκλογές, αλλά ενδεχομένως και ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει νωρίτερα από ότι ανέμεναν οι περισσότεροι.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 6,03% στις 1.200,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 7,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.972,00 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 13,23% στις 998,09 μονάδες.
Απότομο re-rating
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η Eurobank Equities έσπευσε να συστήσει στους επενδυτές να προσθέσουν ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους, καθώς άνοιξε ο δρόμος για το re-rating των ελληνικών μετοχών. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αξιολόγηση από τη Fitch στις 9 Ιουνίου).
Ειδικά στο μέτωπο της ενδεχόμενης αναβάθμισης, όπως έχουν επισημάνει και οι περισσότεροι αναλυτές θα είναι το γεγονός βάσης για οποιαδήποτε κίνηση στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία στο εξής, με τους front runners να σπεύδουν να τοποθετηθούν σε μια αγορά που από πλευράς αποτιμήσεων είναι σημαντικά ελκυστική. Ήταν άλλωστε και η προσδοκία που κράτησε προεκλογικά το ΧΑ σε υψηλά 105 μηνών, ακόμη και όταν οι μετρήσεις της πρόθεσης ψήφου θόλωναν το τοπίο.
Με βάση τα παραπάνω, το νέο υψηλό 9ετίας φαίνεται δεδομένο, με τον δρόμο για τις 1.250 μονάδες να είναι ανοιχτός για τον γενικό δείκτη. Μένει πλέον να δούμε αν εκτός από τον τραπεζικό κλάδο και κάποιων τίτλων του FTSE 25 που έχουν την μερίδα του λέοντος, υπάρξει διάχυση σε άλλους τίτλους τόσο της μεσαίας όσο και της μικρής κεφαλαιοποίησης. Όσο η επενδυτική βαθμίδα έρχεται χρονικά και απτά πιο κοντά όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν μέρος στην άνοδο της αγοράς.
πηγή capital.gr
Σχετικά Νέα
Τσάνταλης: Μαζικό σφυρί για την ιστορική οινοποιία
Ένα μαζικό σφυρί εις βάρος της ιστορικής οινοποιίας Τσάνταλη αναρτήθηκε σήμερα στην πλατφόρμα των.
Χρηματιστήριο: Τρίτη ημέρα ανόδου με εναλλαγή πρωταγωνιστών
Χωρίς διάθεση να διορθώσει εμφανίστηκε η Λεωφόρος Αθηνών, που συνέχισε για τρίτη ημέρα υψηλότερα.
ΟΛΠ: Παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στην ΕΘΕ
Η ΟΛΠ Α.Ε. παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2024 στην Ένωση Θεσμικών.
ΓΣΕΒΕΕ: Πράσινος μετασχηματισμός με τις μικρές επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή
Στις εργασίες της, πρόσφατης, 11ης Συνάντησης Εταιρικών Μελών του Σωματείου “Διάζωμα”, με θέμα “Βιώσιμη.