Καταγγέλλουν το Facebook οι ερευνητές που εξετάζουν την επίδρασή του στη δημοκρατία- Απειλούν με παραίτηση

Οργανώσεις που συνεργάζονται με το Facebook για τη διερεύνηση της επίδρασης του κοινωνικού δικτύου στη δημοκρατία απείλησαν την Τρίτη να εγκαταλείψουν το εγχείρημα, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία δεν κατέστησε τα απαιτούμενα δεδομένα διαθέσιμα στους ερευνητές, όπως είχε δεσμευτεί να κάνει.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Facebook παρείχε στους 83 ερευνητές που επελέγησαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόσβαση μόνο σε ένα μέρος αυτών που είχαν ενημερωθεί ότι θα τους δίνονταν, κάτι που κατέστησε αδύνατον για κάποιους να συνεχίζουν την έρευνά τους. Ως εκ τούτου, δόθηκε περιθώριο στο Facebook ως τις 30 Σεπτεμβρίου για να παρέχει τα δεδομένα αυτά.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι προβληματισμοί τους επικεντρώνονται στην απουσία δεδομένων τα οποία θα έδειχναν τις ιστοσελίδες που διαμοιράστηκαν στο Facebook στο παρελθόν (από τον Ιανουάριο του 2017). Η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει πότε θα καταστούν διαθέσιμα τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τους χρηματοδότες της έρευνας.

Το Facebook, από πλευράς του, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως παραμένει δεσμευμένο στο εν λόγω πρόγραμμα και θα «συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα και εργαλεία σε όλους όσους έχουν λάβει χρηματοδότηση- τωρινούς και μελλοντικούς».

Η ανακοίνωση αυτή έλαβε χώρα μόλις μερικούς μήνες μετά την έναρξη του ερευνητικού προγράμματος από το Facebook, που επέτρεψε για πρώτη φορά σε ανεξάρτητους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε σχετικά δεδομένα.

Μεταξύ των χρηματοδοτών της έρευνας περιλαμβάνονται φορείς όπως το Charles Koch Foundation και το Omidyar Network.

Σχετικά Νέα