Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παράνομο επαναπατρισμό Σύρου πρόσφυγα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε την Τρίτη ότι η Τουρκία είχε επαναπατρίσει παράνομα έναν Σύριο πρόσφυγα αφού τον ανάγκασε να υπογράψει ένα έγγραφο που έλεγε ότι επέστρεψε οικειοθελώς.

Το δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο, σύμφωνα με το Reuters, διέταξε την Τουρκία να πληρώσει περίπου 12.250 ευρώ – συμπεριλαμβανομένων και των δικών του εξόδων – στον Μουχάμαντ Φόζι Ακάντ, ο οποίος έχει πλέον ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Για την ώρα δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες στο παρελθόν αρνήθηκαν πάντως ότι έστειλαν τον Ακάντ πίσω στη Συρία παρά τη θέλησή του.

Το ΕΔΑΔ είπε ότι ο Ακάντ είχε διαφύγει από τον πόλεμο στη Συρία στην Τουρκία το 2014 και συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να διασχίσει τα ελληνικά σύνορα τον Ιούνιο του 2018.

Τον μετέφεραν στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και -σύμφωνα με τον ίδιο- τον έβαλαν να υπογράψει ένα έγγραφο που δεν καταλάβαινε και το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ένα έντυπο για την οικειοθελή επιστροφή του.

Ο Ακάντ είπε ότι συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από ένοπλους μαχητές στη Συρία, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Επέστρεψε στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2018 και αργότερα κατάφερε να ταξιδέψει στη Γερμανία.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Ακάντ είχε υποστεί απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, μαζί με άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα