Κατά της JP Morgan στρέφεται η Άγκυρα

Στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών μπαίνει η επενδυτική τράπεζα JP MORGAN, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ. Ο Οργανισμός Εποπτείας Τραπεζών (BRSA) και το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς (CMB) της Τουρκίας ερευνούν την JP Morgan μετά από κατηγορίες για παραπλανητικές ειδήσεις και χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Ο Οργανισμός Εποπτείας και Εποπτείας Τραπεζών σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μετά από πρόσφατες καταγγελίες τουρκικών τραπεζών ότι ορισμένες τράπεζες έχουν παραπλανηθεί με συνέπεια να χειραγωγήσουν τους πελάτες τους στην αγορά συναλλάγματος, τα θεσμικά όργανα της Τουρκίας έχουν ξεκινήσει έρευνα κατά την οποία θα ενεργοποιηθούν όλες οι απαραίτητες διοικητικές και νομικές διαδικασίες σχετικά με το θέμα. Όλες οι πληροφορίες εξετάζονται λεπτομερώς και αξιολογούνται από τον οργανισμό μας».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το  Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς:

«Μετά από καταγγελίες για κερδοσκοπία του οίκου   JP Morgan , έχει ξεκινήσει έρευνα που αφορά τις χρηματιστιριακές δραστηριότητες της, κυρίως λόγω του παραπλανητικού χαρακτήρα πληροφοριών τις οποίες διακίνησε».

Σε έκθεσή της η Η JP Morgan έχει εδώ και έναν χρόνο αποκαλύψει το ύψος των υποχρεώσεων που καλείται να καλύψει για την αποπληρωμή του εξωτρικού δημόσιου χρέους της  η Τουρκία και έχει προβλέψει δραστική συρρίκνωση της οικονομίας της.

Η Τουρκία πρέπει να αποπληρώσει εξωτερικό δημόσιο χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων, μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, έχει εκτιμήσει η JP Morgan.

Το μεγαλύτερο τμήμα των χρεογράφων που ωριμάζουν –περί τα 146 δισ. δολάρια- κατέχεται από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως τις τράπεζες. Για την αποπληρωμή ή την επιμήκυνση του χρέους η τουρκική κυβέρνηση χρειάζεται 4,3 δισ. δολάρια, ενώ για το υπόλοιπο ποσό είναι υπόχρεες επιχειρήσεις του τουρκικού δημοσίου τομέα, σύμφωνα με την έκθεση της JPM.

Σχετικά Νέα