Κασουλίδης: Με ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην ΕΕ

Στο περιθώριο του Διεθνούς Ακαδημαϊκού Συνεδρίου για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου τιμήθηκε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς για την ακαδημαϊκή του καριέρα, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης, μίλησε αποκλειστικά στο ΙΒΝΑ.

Ο πρώην Υπουργός ο οποίος συμμετείχε σε δυο πάνελ του Διεθνούς Ακαδημαϊκού Συνεδρίου, στην συνέντευξη του στο ΙΒΝΑ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας καθώς και τις επικείμενες εκλογές στην ΕΕ και ο κίνδυνος από την ακροδεξιά.

Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και αυτό που συζητήθηκε εδώ σήμερα είναι η ανάπτυξη του τομέα στην ανατολική Μεσόγειο. Ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως εμπλεκόμενος στον τομέα της ενέργειας, πώς αξιολογείτε τις εξελίξεις στην περιοχή;

Πρώτα απ ‘όλα, πράγματι οι εξελίξεις θα υπάρξουν πράγματι, χωρίς αμφιβολία. Η ανακάλυψη στον “Γλαύκο” είναι στρατηγικής σημασίας. Από κει και πέρα χρειάζεται υπομονή, σοβαρότητα και σωστός σχεδιασμός.

Σας ανησυχεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναστείλει τον διάλογο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας;

Όχι, δεν μ ανησυχεί. Ήταν μια σωστή απόφαση. Εϊμαι απόλυτα σύμφωνος μ αυτό. Υπάρχουν γενικοί λόγοι, αλλά λέμε για τους δικούς μας λόγους, ευρωπαϊκός γείτονας κ.λπ. Αλλά προηγούνται οι γενικοί λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία δεν είναι επιλέξιμη, δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Δεν μπορούμε να λύνουμε όλα μας τα πρόβλημα κάνοντας ένα κράτος μέλος της ΕΕ, αν δεν μπορεί να γίνει.

Ως πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωρίζετε πώς λειτουργεί. Σας ανησυχεί μια πιθανή άνοδος της ακροδεξιάς;

Ναι, με ανησυχεί. Όχι ως πρώην ευρωβουλευτή, αλλά ως μέλος της κοινωνίας. Δυστυχώς, οι κοινωνίες μας προσπαθούν να βρουν διεξόδους για να εκφράσουν τις διάφορες φοβίες τους και παρασύρονται – κι αυτό είναι που με λυπεί – από τα ακροδεξιά κινήματα.

Τι μπορεί να γίνει γι ‘αυτό;

Χρειάζεται να γίνουμε πιο σωστοί από ό, τι υπήρξαμε.

Οι πολιτικοί ή η κοινωνία;

Και οι δυο. Η κοινωνία για άλλους λόγους και οι πολιτικοί για τους γνωστούς λόγους./ΙΒΝΑ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα