«Καρφιά» από Γερμανία κατά Μπόρις Τζόνσον

Απάντηση σε αυστηρό τόνο δίνει το Βερολίνο στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, μέσωο του Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ομοσπονδιακής Βουλής.

«Αγαπητέ Μπόρις Τζόνσον, ούτε οι κομπαστικές ομιλίες ούτε ο εκφοβισμός θα μας κάνουν να εγκαταλείψουμε τις αρχές και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, θα παραμείνουμε ψύχραιμοι. Δυστυχώς, τόσο με τα λόγια όσο και με τα έργα -τοποθετώντας υπέρμαχους του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο- ο Τζόνσον δεν προσεγγίζει ούτε τη χώρα ούτε την ήπειρο» αναφέρει, όπως μεταδίδει υο euro2day.gr,  σε μήνυμά του στο Twitter ο Ρέτγκεν.


Είχε προηγηθεί χθες δήλωση από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας διαπραγμάτευσης για τους όρους εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε πει πως η χώρα του θα φύγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου ή και νωρίτερα, ενώ είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτους τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία είχαν καταληξει οι Βρυξέλλες με την προκάτοχό του, Τερέζα Μέι.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε υπογραμμίσει πως για να προχωρήσει το Brexit πρέπει να καταργηθεί το ιρλανδικό backstop, η πολιτική ασφαλείας που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την επιστροφή σκληρών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Τη θέση του Τζόνσον απέρριψε κατηγορηματικά ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit.

Σχετικά Νέα