Καρατόμησαν τον επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας μετά την κατάρριψη του μπαλονιού

Η Κίνα απέλυσε τον κορυφαίο μετεωρολόγο της την Κυριακή, καθώς o Mπάιντεν φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος από το συμβάν με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι.

Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε το Σάββατο μαχητικά F-22 να καταρρίψουν το μπαλόνι, μόλις αυτό πέρασε την ακτή και κατευθύνθηκε προς τα ανοικτά, μη αποτελώντας κίνδυνο για τους πολίτες η κατάρριψή του. Το απόγευμα της Κυριακής, πλάνα που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν θραύσματα του αερόστατου να μεταφέρονται στην ξηρά από αξιωματούχους. Θα μεταφερθούν στο Κουάντικο της Βιρτζίνια για ανάλυση.

Η οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου για την κατάρριψη του μπαλονιού συνοδεύτηκε και από την απομάκρυνση του επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας, Zhuang Guotai, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Η Κίνα επιμένει ότι το «κατασκοπευτικό μπαλόνι» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που έφυγε από την πορεία του.

Τα κέρδη από την κατάρριψη του κατασκοπευτικού μπαλονιού
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ήθελε να καταστρέψει το κινεζικό αερόστατο αμέσως μόλις έμαθε γι’ αυτό, αλλά η εβδομαδιαία καθυστέρηση πριν από την τελική κατάρριψή του μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του, εκτιμά ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι θα λάβει σημαντικά νέα δεδομένα για τις κινεζικές δυνατότητες μελετώντας το αερόστατο, και ανέδειξε τις ικανότητες του ίδιου του στρατού με την κατάρριψη και την αναμενόμενη ανάκτηση του ωφέλιμου φορτίου του αντικειμένου.

Γενικότερα, ο Μπάιντεν μπορεί να απέκτησε λίγο περισσότερη διπλωματική επιρροή στη διαρκώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική διαμάχη με την Κίνα, η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να παρουσιάσει την Ουάσιγκτον ως αποσταθεροποιητική δύναμη στις διεθνείς υποθέσεις. Παρά τις διαμαρτυρίες της ότι το αερόστατο ήταν πολιτικό σκάφος, η Κίνα εμφανίστηκε ως προβοκάτορας στη διεθνή σκηνή, μια εξέλιξη που ευνοεί την Ουάσιγκτον.

Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν επίσης την παρουσία ενός δεύτερου κινεζικού μπαλονιού στη Λατινική Αμερική το οποίο διεξήγαγε επίσης κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Πλαισίωσαν τα δύο επεισόδια ως μέρος μιας όλο και πιο θρασύτατης εκστρατείας κατασκοπείας που αγνοεί τα σύνορα άλλων κρατών.

Επίσης, το περιστατικό εκτροχίασε την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα μετά από πέντε χρόνια. Ο κορυφαίος διπλωμάτης Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το ταξίδι του εξαιτίας αυτού που δήλωσε στον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας ως «απαράδεκτη και ανεύθυνη» πράξη κατασκοπείας.

Αλλά το ταξίδι αυτό δεν αναμενόταν να αποδώσει πολλά εξαρχής, δήλωσαν τότε Αμερικανοί αξιωματούχοι, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη χειροδικία για την καθυστέρησή του. Και οι αναλυτές της Κίνας υπέδειξαν πως το Πεκίνο ήθελε την επίσκεψη περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ, δεδομένης της επιβράδυνσης της εγχώριας οικονομίας του και των προσπαθειών του να βγει από τον προβλήματα που επέφερε η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων στην Κίνα, γράφει το Bloomberg.

Παρόλο που εκατομμύρια άνθρωποι γνώριζαν ότι το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο περιφερόταν ψηλά πάνω από τις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δεν έδωσε στο Πεκίνο καμία προειδοποίηση πριν το αμερικανικό αεροσκάφος το καταρρίψει, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρέμειναν βέβαιες πως επρόκειτο για κατασκοπευτικό αερόστατο, εν μέρει επειδή ταξίδευε πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες και μετέφερε εξοπλισμό παρακολούθησης που συνήθως δεν συνδέεται με τις συνήθεις μετεωρολογικές δραστηριότητες. Είχε, επίσης, έναν μικρό κινητήρα και έλικες, κάτι που υποδηλώνει ότι οι Κινέζοι κατάσκοποι μπορούσαν να κάνουν ελιγμούς με το αντικείμενο.

Ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν πει στους Κινέζους ομολόγους τους ότι η κατάρριψη του αερόστατου ήταν μια επιλογή, η άρνηση επικοινωνίας με την Κίνα πριν από την πυραυλική επίθεση υπογράμμισε ένα νέο βάθος δυσπιστίας μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες έχουν κρατήσει ανοιχτή τη στρατιωτική επικοινωνία μεταξύ τους για να αποφύγουν εσφαλμένους χειρισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο.

Οι στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ θα αποκτήσουν, τώρα, στα χέρια τους ένα εξελιγμένο κομμάτι του κατασκοπευτικού εξοπλισμού του κύριου γεωπολιτικού ανταγωνιστή τους. Η επιχείρηση για την ανάκτηση των συντριμμιών με αξία πληροφοριών βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου στους δημοσιογράφους το Σάββατο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το αερόστατο είχε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών.

Ο Λευκός Οίκος κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο
Δεν είναι βέβαιο αν οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται στο κατώφλι ενός ακόμη γύρου αντιποίνων που κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Το περασμένο καλοκαίρι η επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ώθησε το Πεκίνο να ξεκινήσει σφοδρές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί και οδήγησε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας σε κατακόρυφη πτώση.

Ωστόσο, ορισμένοι διατηρούν ελπίδες για το ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών, όποτε και αν πραγματοποιηθεί. Η επίσκεψή του ανακοινώθηκε αρχικά αφού ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στα τέλη του περασμένου έτους και δεσμεύτηκε να θέσει τις σχέσεις σε πιο σταθερή βάση παρά τον έντονο ανταγωνισμό.

«Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι ο υπουργός Μπάιντεν είχε την επιλογή να ακυρώσει την επίσκεψη και δεν το έκανε», δήλωσε ο Μπόνι Λιν, πρώην σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας για την Κίνα, ο οποίος είναι τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Επέλεξε να την αναβάλει, γεγονός που δείχνει προθυμία από την πλευρά των ΗΠΑ να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα