

Η μείωση και η αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα δεν έρχεται, αφού οι μετακινήσεις δεν έχουν περιοριστεί όσο θα έπρεπε, επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπράβελος.
Επισήμανε την ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα στην τηλεργασία αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οποία όπως είπε «τα έχουμε υποτιμήσει».
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο δεν είναι τόσο το άνοιγμα της αγοράς που ευνοεί τη διασπορά του ιού, όσο το ότι δεν τηρούνται τα μέτρα σε άλλους χώρους, όπως οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς.
« Έχουμε φέρει τον ιό μέσα στην οικογένειά μας. Δεν μπορεί να γίνεται lockdown και να αυξάνεται η κινητικότητα. Είναι σαν να πάμε να τα βάλουμε με τη φύση. Η υπερκινητικότητα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς ο ιός μεταδίδεται από τις επαφές, χρειάζεται αποφυγή συνωστισμού και επαφών. Έχουμε ενοχοποιήσει κάποια πράγματα που δεν έπρεπε και δίνουμε σημασία σε κάποια άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τέλος Μαρτίου θα ξεθυμάνει το τρίτο κύμα»
Εκτίμησε δε πως το τρίτο κύμα του ιού θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου ενώ τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα, πρέπει να την ορίσουμε διαφορετικά.
«Δεν πρόκειται να δούμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα που είχαμε πριν από έναν χρόνο, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να έχουμε στοχευμένα μέτρα».
Ο Νίκος Καπραβέλος, υπογράμμισε ότι ο ιός τον επόμενο χρόνο μπορεί να μην είναι ο ίδιος και άρα τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά και σημείωσε ότι χρειάζεται επένδυση στην Υγεία ούτως ώστε να εξασφαλιστεί και η οικονομία. «Είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση και δεν πρέπει να μας ξεφύγει. Ούτε λόγος για χαλάρωση των μέτρων, αντιθέτως χρειάζεται αυστηροποίηση. Πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει πανδημική έκρηξη στην Αθήνα», τόνισε.
«Η επικινδυνότητα αν δεν έχουμε πετύχει την ανοσία στο 60% του πληθυσμού είναι μεγάλη. Οι συμπεριφορές ακόμη και των εμβολιασμένων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές», σημείωσε. «Ο μεγάλος μας φόβος είναι οι μεταλλάξεις, πρεπει να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες μέχρι να πετύχουμε την οριστική εκρίζωση του ιού», συνέχισε.
Έκρηξη της χρήσης ναρκωτικών μέσα στην καραντίνα
Ο Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε και στην αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών που παρατηρήθηκε μέσα στην καραντίνα, η οποία παρατηρείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικά στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αυξηθεί η διακίνηση ναρκωτικών και συγκεκριμένα κοκαΐνης, κάτι το οποίο είναι πιθανό να ευνοείται από την καραντίνα.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ψυχικής υγείας: «Είδαμε την αύξηση αγχωλυτικών και αντικαταθλιπτικών, τον Αύγουστο είχαμε τη χαμηλότερη χρήση και από τον Σεπτέμβριο είχαμε μια αύξηση συστηματική. Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα ψυχικής υγείας».
Σχετικά Νέα
Αρχιεπίσκοπος Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδας: Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε όραμα ειρήνης, βελτίωσης, αδελφότητας και αγάπης
«Τα 12-13 χρόνια της αρχιερατείας του Πάπα Φραγκίσκου ήταν γόνιμα σε διάφορους τομείς. Επεδίωξε.
Ένοπλη ληστεία στο Μαρκόπουλο: Απείλησε την υπάλληλο και απέσπασε 20.000 ευρώ
Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα (21/4) σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών.
Εύβοια: Νοσηλευτής συνελήφθη για την κακοποίηση της συζύγου του – Πάτησε το Panic button
Άγριο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στην Εύβοια, καθώς ένας νοσηλευτής συνελήφθη για κακοποίηση της συζύγου.
Άρης Μουγκοπέτρος: Τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη κροτίδας σε γλέντι στα Τριπόταμα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.com, το περιστατικό σημειώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής.