Κάπως καλύτερη η κατάσταση, λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας: 60 νέα κρούσματα, 1.673 συνολικά και 68 θάνατοι

Λίγες πιθανότητες στο σενάριο αυστηροποίησης των μέτρων που έχουν ληφθεί ήδη για τον κορωνοϊό, βλέπει ο Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας στη χθεσινή ενημέρωση ότι «με τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει βλέπουμε μια αργή αύξηση των περιστατικών».

Βέβαια εξήγησε πως αν δεν εξακολουθησουμε «να τα εφαρμόζουμε ευλαβικά, δεν αποκλείεται να δούμε κι εδώ ότι συμβαίνει και σε άλλες χώρες». Ο κος Τσιόδρας είπε ότι ο κορωνοϊός ήταν μια έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα, η οποία περίμενε μια πανδημία αλλά όχι από του κορωνοϊούς, αλλά από τη γρίπη.

Οι θάνατοι που καταγράφονται δείχνουν τις μολύνσεις 2-3 εβδομάδες πριν

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 60 νέα κρούσματα.Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 1673 από τα οποία τα 343 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 592 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 92, από τους οποίους 20 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη. Το 70% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.Το σύνολο των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κοροναϊού ανέρχεται πλέον στους 68. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη, 49 από αυτούς ήταν άνδρες και 19 γυναίκες. Όπως εξήγησε ο κος Τσιόδρας «οι θάνατοι που σημειώνονται τώρα αντιπροσωπεύουν την εικόνα διασποράς της επιδημίας 2-3 εβδομάδες πριν» και δείχνουν επίσης ότι δυστυχώς κάποιοι που μπαίνουν σε ΜΕΘ δεν θα τα καταφέρουν.

  • Σύντομα θα υπάρξει μια ξεκάθαρη γενική κατεύθυνση για τη χρήση μάσκας από υγιείς

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό μίλησε ξανά για το θέμα της μάσκας, μετά και την αναθεωρημένη οδηγία του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων. Όπως εξήγησε «το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς και κατά πόσο αυτοί συμμετέχουν χωρίς καθόλου συμπτώματα στην διασπορά της νόσου».

Αυτός όπως εξήγησε είναι ο λόγος που οι αμερικανοί επιστήμονες «συνέστησαν την προαιρετική, όχι την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την αυτοσχέδια μάσκα από ύφασμα, και όχι την ιατρική που προορίζεται για τους υγειονομικούς».

Η αυτοσχέδια μάσκα όπως είπε ο κος Τσιόδρας, μπορεί να αντικατασταθεί και από τη χρήση ενός κασκόλ ή πουλόβερ σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, που όμως σύμφωνα με τις οδηγίες δεν θα πρέπει να υπάρχει όταν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ μας.

Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι αυτές οι αυτοσχέδιες μάσκες «χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κατά τη χρήση τους, ένα ποσοστό 40% έως 90% των σταγονιδίων μπορούν να παγιδευτούν στο ύφασμα της μάσκας που φοράμε για να προστατευτούμε από τον ιό και η λανθασμένη αφαίρεση της μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μολυνθούμε από τον ιό».

Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε ότι εάν κάποιος είναι υγιής, στην προσπάθεια του να μη μολυνθεί, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης. Το ζήτημα έχει τεθεί και στην ελληνική επιτροπή λοιμωξιολόγων η οποία θα γνωμοδότηση τις επόμενες ημέρες. Πάντως ο κος Τσιόδρας επανέλαβε ότι με βάση τα δικά μας δεδομένα για την πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται προς το παρόν να αλλάζουν οι συστάσεις.

Μιλώντας για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων, είπε ότι «ενδέχεται τις επόμενες μέρες να κάνει ξεκάθαρο ότι σε ανοιχτούς χώρους δε χρειάζονται μάσκες αλλά σε κλειστούς χώρους ίσως δούμε μία σύσταση για την χρήση τους».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για τις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό στον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, εξήγησε ότι δεν αποκλείεται να δεχθεί την χρήση μάσκας «σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού και οι ασυμπτωματικοί, μεταφέρουμε με τον αέρα τον ιό» και πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξει μια γενική κατεύθυνση για το θέμα της μάσκας.

  • Η πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού δεν θα αυξήσει τη μετάδοση αν τηρούνται τα μέτρα

Σε ερώτηση κατά πόσο ο ιός διασπείρεται μέσω των συστημάτων κλιματισμού ο κος Τσιόδρας είπε ότι καλό είναι «για να αραιώσουν τα σωματίδια μέσα σε ένα σπίτι να γίνεται καλός αερισμός του χώρου.»

Ήδη υπάρχει συνεργασία , όπως είπε με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να διαπιστωθεί πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε χώρους όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς. «Τα κλιματιστικά είναι δύσκολο θέμα» ανέφερε.

Όσον αφορά την αλλαγή του καιρού τις τελευταίες ημέρες είπε πως «η αλλαγή του καιρού ευνοεί διασπορά του ιού όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς του αναπνευστικού, αλλά εφόσον τηρούνται τα μέτρα, δεν εκτιμώ ότι η καμπύλη της διασποράς θα μεταβληθεί»

Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς , δηλαδή τα φάρμακα που θα μπορούν να λαμβάνουν για να προφυλαχθούν από τον κορονοϊό ή εφόσον εκτεθούν σε αυτόν, είπε ότι «σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουν τα φάρμακα αυτά. Στόχος είναι να μπορούν να τα πάρουν από τα ίδια νοσοκομεία στα οποία εργάζονται, κάτι που θα γίνει άμεσα». Αναφερόμενος και στην κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό , εξήγησε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς «υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».

  • Θα θέλαμε να υπάρχει επάρκεια τεστ και για τις επόμενες εβδομάδες

Ο κύριος Τσιόδρας αναφερόμενος ξανά στα μοριακά διαγνωστικά τεστ του covid _19, είπε ότι προς το παρόν «υπάρχει επάρκεια και θα θέλαμε να υπάρχει επάρκεια και τις επόμενες εβδομάδες».

Σημείωσε ότι δεν γίνονται περισσότερα τεστ σε άλλες χώρες. «Στρατηγική μαζικού ελέγχου θα γίνει όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα» επισήμανε. Τότε θα χρησιμοποιηθούν και τα τεστ των αντισωμάτων που θα πρέπει όπως είπε να είναι αξιόπιστα.

«Αυτά θα δίνουν την δυνατότητα ενός «διαβατηρίου ανοσίας» ιδίως για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής» , αναφερόμενος σε γιατρούς και νοσηλευτές που θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στη μάχη κατά του κορονοϊού..

  • Χαρδαλιάς: Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες. Μηδενική ανοχή στους λίγους ανεύθυνους

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες και κατηγορηματικά απευθυνόμαστε σε αυτούς τους λίγους ανεύθυνους. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε βήμα παρέκκλιση από τα μέτρα και θα δείξουμε μηδενική ανοχή», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μας.

«Άλλες τρεις εβδομάδες μπροστά μας σκληρής προσπάθειας και επιμονής στο δόγμα-στόχο μένουμε σπίτι», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 27 Απριλίου στις 6:00, το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του covid 19.

  • Αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας

Κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας από φυσικά πρόσωπα με ηλεκτρονικό τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν υποβληθείσες χειρόγραφες δηλώσεις στις ΔΟΥ.

Με νεότερη απόφαση θα οριστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνυποβάλλονται για την εξέταση αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας και αυτό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η απόφαση ισχύει για δηλώσεις μεταβολής κατοικίας που υποβάλλονται από σήμερα, Σάββατο 4 Απριλίου, και μέχρι τη λήξη των έκτακτων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

  • Οι λίγοι ανεύθυνοι. Αλήθεια δεν βλέπει κανείς τι γίνεται δίπλα μας στην Ευρώπη;

«Ενώ η πλειοψηφία των πολιτών παραμένει προσηλωμένη στον στόχο, να περάσουμε στα δύσκολα μένοντας σπίτι, κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες να υπονομεύσουν αυτήν την εθνική συλλογική προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως σημείωσε, σήμερα, παρά τον άστατο καιρό, ειδικά από τη μητροπολιτική Αθήνα παρουσιάστηκε αυξημένη κινητικότητα σε διάφορους δρόμους και παράδρομους των εθνικών οδών. «Δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε θεατές, απαθείς σε οποιαδήποτε παρόμοια στάση. Με περισσή ανευθυνότητα παραβλέπουν την προειδοποίηση ότι εάν χαλαρώσουμε ο ιός θα μας διαλύσει. Η στάση τους είναι απολύτως αντικοινωνική γιατί υπονομεύουν τις προσπάθειες του συνόλου», επισήμανε.

«Αλήθεια, δεν βλέπει κανείς τι γίνεται δίπλα μας στην Ευρώπη; Κανείς από αυτούς δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει σε όλον τον κόσμο. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες», είπε ο υφυπουργός στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους «λίγους ανεύθυνους» για μηδενική ανοχή.

«Καταβάλλεται μία τεράστια προσπάθεια να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία», υπογράμμισε και τόνισε ότι για το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας κρίνονται μέρα με τη μέρα η αποφασιστικότητα, η ενότητα, η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνία και μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μία διαφορετική πορεία από τις περισσότερες χώρες. Όμως, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί. Για να το διασφαλίσουμε χρειάζεται να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή, υπομονή και με πείσμα.

  • Άτομα με σοβαρά προβλήματα

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι οι αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών δεν αφορούν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, που έχουν ανάγκη είτε σωματικής άσκησης είτε άλλων θεραπευτικών πρακτικών (κολύμπι). Ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να συνοδεύει την άσκηση τους τόσο το απαραίτητο πιστοποιητικό όσο και η απαραίτητη γνωμοδότηση του γιατρού τους.

Από χθες τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, από το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΠΑ. Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για οργάνωση και συστηματοποίηση των δράσεων αλληλεγγύης απέναντι στην πανδημία, δημιουργηθήκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, δύο νέες διαδικτυακές πλατφόρμες. Πρόκειται για το citysolidarity.gov.gr και το animalSolidarity.gov.gr.

Συγκεκριμένα, στο citysolidarity.gov.gr θα συγκεντρώνονται τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτη ανάγκης, όπως και υπηρεσίες, (δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για τους πολίτες).

Στο animalSolidarity.gov.gr θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και υπηρεσίες κτηνιατρικής φροντίδας για τα αδέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δυσκολεύονται να τα φροντίσουν. «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η αλληλεγγύη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

  • Κοντοζαμάνης: Δραστηριοποίηση όλων των επαγγελματιών που δρατηριοποιούνται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί τη μάχη του κορονοϊού, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ήδη, όπως είπε, έχει ξεπεραστεί ο αρχικός στόχος των 2000 προσλήψεων, ενώ οι εγκρίσεις προσωπικού έχουν ξεπεράσει τις 4.000.

Αναφερόμενος στον ΠΦΥ ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η ενδυνάμωσή της δεν αφορά μόνο τις προσλήψεις, αλλά την δραστηριοποίηση όλου του δικτύου των επαγγελματιών υγείας που απασχολούνται στην ΠΦΥ.

« Η τηλεφωνική υποστήριξη από τα Κέντρα Υγείας , η τηλεσυμβουλευτική, η αποκλειστική λειτουργία ΚΥ μόνο για τον κορονοϊό, η κατ οίκον επίσκεψη γιατρού, είναι δράσεις οι οποίες γίνονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Γι αυτό είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο το πόσο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει στα νοσοκομεία».

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, το τελευταίο διάστημα η προσέλευση στα ΤΕΠ των νοσοκομείων έχει μειωθεί αισθητά και αυτό είναι ένα σημάδι ότι πολλά ζητήματα υγείας μπορούν να λυθούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. «Δραστηριοποιούμε όλο το πλέγμα των επαγγελματιών υγείας ώστε σε πρωτοβάθμια επίπεδο να προσφέρονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα