Κανονικά στις Ευρωεκλογές οι Έλληνες της Βρετανίας

Κανονικά θα πάρουν μέρος στις επερχόμενες Ευρωεκλογές οι Έλληνες που κατοικούν στην Μεγάλη Βρετανία, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος παράλληλα επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για τις τοποθετήσεις της πάνω στο θέμα.

Στις 25 Μαϊου η ημέρα ψηφοφορίας των Ελλήνων της Βρετανίας για τις Ευρωεκλογές

Οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα (ή θα βρίσκονται) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές, το Σάββατο 25 Μαϊου 2019, στην πρεσβεία της Ελλάδας (1a Holland Park, W11 3TP), όπου θα λειτουργήσει εκλογικό τμήμα για το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξάρτητα από τον τελικό χρόνο αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους από σήμερα έως και τις 10 Απριλίου, με αίτηση που θα συμπληρώνεται μόνο μέσω του διαδικτυακού τόπου του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και θα εκτυπώνεται σε τρία αντίγραφα. Ο εκλογέας μπορεί στη συνέχεια, ανάλογα με τον τόπο διαμονής του, να καταθέτει τα τρία αντίγραφα στο προξενικό γραφείο Λονδίνου ή στα άμισθα προξενεία Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Γιβραλτάρ, Leeds, Birmingham και Belfast, μαζί με φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή της σελίδας του διαβατηρίου στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του.

Η κατάθεση των αιτήσεων στην προξενική αρχή μπορεί να γίνεται και από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο ή και ταχυδρομικώς, σε περίπτωση που συντρέχει σοβαρός λόγος.

Αλέξης Χαρίτσης: «Ένοχοι που δεν καταλάβαμε ότι το Brexit είναι μία διεθνής συνωμοσία για να εκτεθεί η κυβέρνηση»

Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που θα επιτρέψουν στους Έλληνες εκλογείς που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να λάβουν απρόσκοπτα μέρος στις ευρωεκλογές, όπως διαβεβαιώνει, σε δήλωσή του, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας στη ΝΔ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, επικαλούμενη το Brexit, στερεί σε 70.000 Έλληνες το δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

«Με συντριβή μάθαμε από τη ΝΔ ότι η χθεσινή απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση! Δηλώνουμε ένοχοι που δεν καταλάβαμε έγκαιρα ότι το Brexit είναι μία διεθνής συνωμοσία για να εκτεθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Ευχαριστούμε το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας διαφώτισε, έστω και καθυστερημένα. Το μόνο που έχουμε να συμπληρώσουμε είναι ότι η ακροδεξιά διολίσθηση της ΝΔ το τελευταίο διάστημα δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται από όλο και μεγαλύτερες δόσεις γραφικότητας…», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «ψεύδη» και «κινδυνολογία» από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπενθυμίζει ότι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχει συνολική ρύθμιση του θέματος, η οποία καταρτίστηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. «Περιμένουμε από τη ΝΔ να την υπερψηφίσει», σημειώνει ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος ενημερώνει, επίσης, ότι η πλατφόρμα για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους έχει ήδη ανοίξει και τώρα παρατείνεται η λειτουργία της μέχρι τις 10 Απριλίου.

Σχετικά Νέα