Κανέλα: Μελέτη δείχνει σημαντικά οφέλη για τους προδιαβητικούς

Τα συμπληρώματα κανέλας μειώνουν σημαντικά τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα σε παχύσαρκα και υπέρβαρα προδιαβητικά άτομα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές ερεύνησαν τις επιδράσεις της κανέλας στη ρύθμιση της γλυκόζης όταν προστίθεται καθημερινά σε κανονικά γεύματα. Ενώ είχαν διεξαχθεί μελέτες για το θέμα και στο παρελθόν, τα αποτελέσματά τους παραμένουν συγκεχυμένα. Για τη συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διπλά τυφλή, διασταυρούμενη δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων που αποκάλυψε ότι μόλις 4 g συμπληρωμάτων κανέλας που λαμβάνονται καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες μειώνουν σημαντικά τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα σε παχύσαρκα και υπέρβαρα προδιαβητικά άτομα.

Η μελέτη υπογραμμίζει τα οφέλη της κανέλας και άλλων μπαχαρικών πλούσιων σε πολυφαινόλες για την αποτροπή χρόνιων ασθενειών και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Κανέλα, τι ιατρικές δυνατότητες έχει;
Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που λαμβάνεται από τον εσωτερικό φλοιό πολλών ειδών δέντρων του γένους Κιννάμωμον (Cinnamomum). Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο γένος περιλαμβάνει περισσότερα από 250 είδη, μόνο τέσσερα από αυτά αξιοποιούνται εμπορικά.

Παραδοσιακά, η κανέλα χρησιμοποιείται σε πολλούς πολιτισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο ως αρωματικό μπαχαρικό και, λιγότερο συχνά, για τις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της ή ως συντηρητικό για τα τρόφιμα.

Κλινικά, η κανέλα έχει διερευνηθεί για τα πιθανά οφέλη της λόγω του ότι είναι πλούσια πηγή πολυφαινολών, οι οποίες θεωρείται ότι βοηθούν στον μεταβολισμό της γλυκόζης και την ομοιόσταση. Ωστόσο, οι προηγούμενες μελέτες παρουσίαζαν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ τους, με ορισμένες να πιστοποιούν τα οφέλη της κανέλας στη ρύθμιση της γλυκόζης και άλλες να μη δείχνουν τέτοια συσχέτιση.

Σχετικά με τη μελέτη
Η τελευταία αυτή μελέτη περιλάμβανε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διπλά ανωνυμοποιημένη διασταυρούμενη δοκιμή που περιλάμβανε μια φάση εκτέλεσης 2 εβδομάδων και τέσσερις εβδομάδες παρέμβασης (συμπλήρωμα κανέλας). Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2021 με τη συμμετοχή ενηλίκων ηλικίας άνω των 18 ετών με κλινικά επιβεβαιωμένη διάγνωση παχυσαρκίας ή υπέρβαρου.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος της μελέτης περιλάμβανε ολοκληρωμένο μεταβολικό έλεγχο και αξιολόγηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης για να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν προηγουμένως δίαιτες χαμηλές σε πολυφαινόλες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τη μία να παίρνει συμπληρώματα κανέλας και την άλλη placebo.

Στην πρώτη φάση της μελέτης, για δύο εβδομάδες οι συμμετέχοντες έκαναν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες. Έπρεπε δε να απέχουν από την κανέλα και τα προϊόντα αυτής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η παρέμβαση τεσσάρων εβδομάδων. Στους συμμετέχοντες χορηγούνταν καθημερινά τέσσερα γραμμάρια κανέλας (ή ισοδύναμο εικονικό φάρμακο) με τη μορφή 32 καψουλών κανέλας (250 g την ημέρα).

Συμπεράσματα
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η κανέλα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα.

Οι συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης μετά το γεύμα δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο, οι τάσεις στη διαμόρφωση της γλυκόζης άλλαξαν ταχύτερα, πιο έντονα και προς το θετικότερο στην περίπτωση εκείνων που λάμβαναν συμπλήρωμα κανέλας.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι ακόμη και 4 γραμμάρια κανέλας, που καταναλώνονται ως γαρνιτούρα ή καρύκευμα σε καθημερινά γεύματα, μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση σε προδιαβητικό στάδιο και να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη σε υπέρβαρα άτομα.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα