Καναδάς: Σχολικά συμβούλια μηνύουν Meta και Snapchat, ζητώντας αποζημίωση – «μαμούθ»

Τέσσερα μεγάλα σχολικά συμβούλια του Καναδά έχουν καταθέσει μήνυση εναντίον των μεγαλύτερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Meta και το Snapchat, ζητώντας αποζημίωση άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι αυτές οι πλατφόρμες έχουν προκαλέσει βλάβη στους μαθητές μέσω των προϊόντων τους, οδηγώντας σε κρίσεις μάθησης και ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν την Πέμπτη, τα σχολικά συμβούλια κατηγόρησαν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, ότι σχεδίασαν προϊόντα που προωθούν την καταναγκαστική χρήση, κατά συνέπεια επανασυνδέοντας τη συμπεριφορά, τη σκέψη και τα πρότυπα μάθησης των παιδιών. Υποστηρίζουν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος αυτών των πλατφορμών απαιτεί αυξημένες επενδύσεις σε προγράμματα υποστήριξης, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.

Παραθέτοντας πολυάριθμες μελέτες που υπογραμμίζουν την εθιστική φύση πλατφορμών όπως το Facebook και το Instagram, οι σχολικές επιτροπές υπογράμμισαν τη συσχέτιση μεταξύ της παρατεταμένης χρήσης και των δυσμενών αποτελεσμάτων της ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Αυτή η αγωγή απηχεί παρόμοιες ανησυχίες που τέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου 33 πολιτείες υπέβαλαν αγωγές κατά της Meta πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι τα προϊόντα της επιδείνωσαν προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των νεαρών χρηστών.

Εκτός από το Meta και το Snap, η καναδική αγωγή στοχεύει επίσης το TikTok, τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σύντομων βίντεο που ανήκει στην κινεζική ByteDance. Η συμπερίληψη του TikTok αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ευημερία των νέων.

Η νομική αγωγή έχει κινηθεί από τέσσερις εξέχουσες σχολικές επιτροπές: Σχολική Επιτροπή Περιφέρειας Τορόντο, Σχολική Επιτροπή Περιφέρειας Πηλ, Σχολική Επιτροπή Καθολικής Περιφέρειας Τορόντο και Σχολική Επιτροπή Περιφέρειας Οττάβα-Κάρλετον. Αυτά τα συμβούλια επιβλέπουν συλλογικά περισσότερα από 1.000 σχολεία σε όλο τον Καναδά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα