Καναδάς: Ποινικό αδίκημα η κράτηση σε αιχμαλωσία όλων των κητοειδών

Ένα ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που απαγορεύει την αιχμαλωσία φαλαινών και δελφινιών πέρασε και το τελευταίο του εμπόδιο στο κοινοβούλιο, και θα καταστεί και επίσημος νόμος στον Καναδά, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το νομοσχέδιο S-203, γνωστό και ως «Ελευθερώστε τον Γουίλι» (Free Willy), εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων, στην τρίτη κατά σειρά παρουσίαση – συζήτηση του, την Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο έφερε η Γερουσία, τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα για να καταστήσει παράνομη τη κράτηση κητοειδών (φαλαινών, δελφινιών και φώκιας) σε αιχμαλωσία και την αναπαραγωγή τους σε αιχμαλωσία.Ο νόμος απαγορεύει επίσης την εισαγωγή και την εξαγωγή θαλάσσιων θηλαστικών, καθώς και τα έμβρυα αλλά και το σπέρμα τους.

Το Marineland και το ενυδρείο του Βανκούβερ είναι τα μόνα δύο μέρη της χώρας που σήμερα κρατούν κητοειδή σε αιχμαλωσία.

Επιστημονικές εξαιρέσεις καθώς και εξαιρέσεις ειδικού ενδιαφέροντος
Η νέα νομοθεσία έρχεται με λίγα κενά. Σύμφωνα με το άρθρο της αμερικάνικης έκδοσης HuffPost US, ενώ θα αποτρέψει την κράτηση νέων κητοειδών σε αιχμαλωσία, δεν θα απελευθερώσει τις φάλαινες και τα δελφίνια που κρατούνται επί του παρόντος στο Οντάριο ή την Βρετανική Κολούμπια.

Υπάρχουν επίσης δύο εξαιρέσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η μία έχει να κάνει με θέματα άδειας επιστημονικής έρευνας (διάσωση και αποκατάσταση) και η δεύτερη εάν θεωρείται ότι βρίσκεται «προς όφελος» του θηλαστικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις,θα εναπόκειται στον υπουργό Αλιείας και Ωκεανών να κάνει αυτούς τους προσδιορισμούς.

Πηγή: HuffPost US – huffingtonpost.gr

Σχετικά Νέα