«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Δεύτερο κύμα κορωνοϊού φθινόπωρο ή χειμώνα

Αισιόδοξος για την πορεία διασποράς του κορωνοϊού εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, αν και τόνισε πως «δεν είναι ώρα για άρση περιορισμών», κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα, ανέφερε ότι αναμένεται μείωση της αύξησης των κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν μιλάμε για κορύφωση της καμπύλης διασποράς του ιού, αλλά για «επιπέδωση».

Στο πλαίσιο αυτό σχολίασε ότι «είναι δύσκολη η ανάκαμψη» από τα μέτρα που έχουν παρθεί, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει προσεκτικά».

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσιόδρας επέστησε την προσοχή, κάνοντας λόγο για «πιθανότητα δεύτερου κύματος στο μέλλον ανάλογα με την κυκλοφορία του ιού».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι σαφές ότι υπάρχει «φρένο» στους αριθμούς των κρουσμάτων κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως είναι δύσκολη η ανάκαμψη από μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Μιλάμε για την ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης».

«Μιλάμε για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε έτσι όπως πάμε. Ωστόσο, μιλάμε για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα στο μέλλον ανάλογα με την κυκλοφορία του ιού, με την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός, καθώς και τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα» πρόσθεσε.

«Δεν είναι ώρα όμως για άρση των περιορισμών» επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, κάνοντας λόγο για ανάλογη εμπειρία που δεν υπάρχει κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με τον ίδιο «κάποιες χώρες που έζησαν ένα δεύτερο κύμα ετοιμάζονται και για τρίτο».

Στο σημείο αυτό τόνισε πως οι περισσότεροι επιστήμονες περιμένουν ένα δεύτερο κύμα το ερχόμενο φθινόπωρο ή τον χειμώνα, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα με νέες εστίες στον πληθυσμό.

Σχετικά Νέα