

Με μελανά χρώματα περιγράφει ο οίκος αξιολόγησης Fitch την κατάσταση στις τουρκικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται εγκλωβισμένες σ’ ένα σπιράλ καθοδικών πιέσεων. Σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού οίκου, η ποιότητα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπακόλουθων οικονομικών επιπτώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάει ότι τα «προβληματικά» δάνεια θα συνεχίσουν να αποτελούν πληγή για την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, λόγω της μείωσης του ΑΕΠ και της υποχώρησης της απασχόλησης, κατά τη διάρκεια του 2020. Επισημαίνει δε, ότι η ικανότητα των τραπεζών να απορροφήσουν τις ζημιές, είναι πιθανό να αποδυναμωθεί, εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης, αλλά και των νομισματικών επιλογών της κεντρικής τράπεζας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος Fitch αναμένει διατήρηση του κινδύνου για τις τράπεζες, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και έως ότου η τουρκική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει εκ νέου.
Υπενθυμίζεται ότι το σπιράλ προβλημάτων για την Άγκυρα συμπεριλαμβάνει και την αδύναμη τουρκική λίρα, η οποία υποχωρεί σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της αδυναμίας δράσης εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας. Η τελευταία αποφεύγει συστηματικά να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων (παραμένουν στο 8,25%) και να στηρίξει εμπράκτως το εγχώριο νόμισμα, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί χαμηλά επιτόκια, με στόχο τη στήριξη του ΑΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ζημιά για τη γειτονική χώρα ήδη φαντάζει μεγάλη, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά σχεδόν 10% στο β’ τρίμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Βέβαια, για το 2021 και το 2022, ο οίκος Fitch αναμένει ανάπτυξη 5% και 4,6% αντίστοιχα, κάτι το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αμβλύνει τους κινδύνους στο χαρτοφυλάκιο των τουρκικών τραπεζών.
Σχετικά Νέα
Ρωσία: Τρεις τραυματίες από ουκρανικό πύραυλο που έπληξε ένα ξενοδοχείο στο Κουρσκ
Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από ουκρανική πυραυλική επίθεση στην πόλη Ριλσκ, στην περιφέρεια Κουρσκ της.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρώτα κατάπαυση του πυρός και μετά συνομιλίες, ζητά ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Πρώτα κατάπαυση του πυρός και μετά συνομιλίες, ζήτησε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς μετά την.
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει τον Ισραηλινοαμερικανό όμηρο Ίνταν Αλεξάντερ
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι θα απελευθερώσει τον Ισραηλινοαμερικανό όμηρο Ίνταν Αλεξάντερ,.
Στη Μέση Ανατολή, ο Τραμπ θα επικεντρωθεί στις επιχειρηματικές συμφωνίες, όχι στη γεωπολιτική
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει τη Δευτέρα ένα τετραήμερο ταξίδι στη.