Καμπανάκι ΕΚΤ: Οι δασμοί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Ο πόλεμος δασμών που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. επισκιάζει την οικονομία της Ευρωζώνης, σε μια εποχή που η οικονομία πατάει φρένο και καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως το Brexit. Ο αντίκτυπος της εμπορικής αντιπαράθεσης στην οικονομία προβληματίζει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που παραδέχεται ότι ένας νέος γύρος δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και των κυριότερων εταίρων της θα προκαλούσε «ήπια υποχώρηση» των ρυθμών ανάπτυξης στη Ζώνη του Ευρώ.

Σε μελέτη προσομοίωσης, η ΕΚΤ εξέτασε ένα πιθανό σενάριο 10% αύξησης των δασμών και άλλα εμπόδια στο εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών της εταίρων. Η μελέτη έδειξε «ήπια υποχώρηση της δραστηριότητας» στην Ευρωζώνη, λόγω επιδείνωσης του κλίματος εμπιστοσύνης διεθνώς, γεγονός που αντισταθμίζει την αύξηση των εξαγωγών της Ε.Ε. προς εναλλακτικούς προορισμούς πέραν των ΗΠΑ.

«Η ενίσχυση της αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με συνθήκες χρηματοοικονομικού στρες, θα μπορούσαν να μεγεθύνουν τον αρνητικό αντίκτυπο από την άνοδο του προστατευτισμού στην οικονομική δραστηριότητα», προειδοποιεί η ΕΚΤ στη μελέτη. Παράλληλα, το υψηλότερο κόστος παραγωγής συνεπεία των δασμών αναμένεται να επηρεάσει την παραγωγικότητα.

Η αβεβαιότητα εξαιτίας του προστατευτισμού ενδεχομένως να έχει επηράσει την εξωτερική ζήτηση για τα αγαθά της Ευρωζώνης, σημειώνει η ΕΚΤ, επικαλούμενη στοιχεία που δείχνουν αδύναμες εξαγωγές από τις αρχές του έτους. Αν και η αβεβαιότητα λόγω των εμπορικών εντάσεων θεωρείται ότι επηρεάζει αρνητικά τον εξαγωγικό κλάδο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες αβεβαιότητας, όπως οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές, οι αλλαγές στους κανονισμούς εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη και το Brexit.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην εαρινή έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, είχε «ψαλιδίσει» κατά 0,3 μονάδες την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2019, στο 1,3% από 1,5% του 2018, αναμένοντας ισχνή ανάκαμψη στο 1,5% το 2020. Το Ταμείο είχε υποβαθμίσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και τις προβλέψεις για τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαγωγική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει υποστηρικτική της νομισματική της πολιτική, συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα