Καμπανάκι ειδικών για τους νέους που «φέρνουν τον ιό» από τα νησιά

Το βλέμμα των ειδικών παραμένει στα νησιά καθώς η μετάλλαξη Δέλτα φανερώνει συνεχώς τη δύναμή της και μας δείχνει τα «δόντια» της, προειδοποιώντας μας ότι δεν αστειεύεται!

Η κυριαρχία της σε ολόκληρη τη χώρα σπείρει τον πανικό μεταξύ επιδημιολόγων και κυβερνητικών εκπροσώπων προσπαθώντας να προλάβουν «το κακό» προ των πυλών.

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας ήταν αναμενόμενη καιρό πριν, λόγω αυξημένης κινητικότητας για τις καλοκαιρινές διακοπές, της χαλαρότητας στη νυχτερινή διασκέδαση και της επιβράδυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών.

Παρά την προσωρινή ύφεση των κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα, συνεχίζεται η αυξητική τάση του επιδημικού κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας, τόνισε απόψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια είπε ότι αυξήθηκε κατά 12% ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα με 2.568 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά ημέρα και εξήγησε ότι «η νυχτερινή διασκέδαση αλλά και η μόλυνση στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον παραμένουν από τους κύριους παράγοντες μετάδοσης του ιού στην κοινότητα».

Ωστόσο το πιο ανησυχητικό απ’ όσα είπε η κυρία Παπαευαγγέλου είναι ότι ήδη ο ιός καταφέρνει να μολύνει ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι στην ηλικιακή ομάδα των 40 έως 60 ετών. Παρατηρείται είπε μία μετακίνηση των νέων κρουσμάτων από τους νέους ηλικίας 15 έως 35 ετών στην ηλικιακή ομάδα άνω των 40 ετών, στην οποία δυστυχώς αρκετοί ακόμα είναι ανεμβολίαστοι.

Παρότι όπως είπε, η διάμεσή ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 26 έτη, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό αυτών που μολύνονται άνω των 40 ετών την τελευταία εβδομάδα. Αυτό εξηγεί και το γεγονός της αύξησης κατά 70% των εισαγωγών την περασμένη εβδομάδα στα νοσοκομεία.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών» επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι επείγει ο εμβολιασμός όλων άνω των 40 ετών για να αποφευχθεί η νοσηλεία του σε ΜΕΘ ή διασωλήνωση τους σε περίπτωση που νοσήσουν.

«Ένας στους τρεις είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν στην ηλικιακή ομάδα των 40- 60, είναι οι γονείς των παιδιών τα οποία θα επιστρέψουν από τα νησιά», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι όλοι οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους καλό θα είναι να αποφύγουν το συγχρωτισμό παρά το αρνητικό self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο. Είναι χρέος τους να συνεχίσουν να επιτηρούν την υγεία τους για αρκετές ημέρες από την ημέρα που θα επιστρέψουν και να μην εκθέσουν σε κίνδυνο τους γύρω τους, είπε.

Μετάλλαξη Δέλτα: Αύξηση διασποράς κατά 60% μέσα σε ένα μήνα
Στο 65,5% βρίσκεται η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τον έλεγχο 334 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που ολοκλήρωσε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για την περίοδο 10 Ιουνίου-12 Ιουλίου. Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην κοινότητα γίνεται αντιληπτή και μόνο από το γεγονός ότι μόλις ένα μήνα πριν, όταν άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, το τότε ποσοστό επικράτησής της περιοριζόταν μόλις στο 5,5% επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων (18 στελέχη).

Αντίθετα, στη γονιδιωματική ανάλυση που δημοσιεύθηκε σήμερα και περιελάμβανε συνολικά 359 δείγματα, τα 219 αφορούσαν στο στέλεχος Δέλτα, 97 αφορούν στο Alpha, 16 αφορούν στο Βeta και 2 αφορούν στο Gamma. Εκ των 21 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ινδικό στέλεχος επικρατεί πλέον ξεκάθαρα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στην Κρήτη όπου αγγίζει το 80% (79,59%), στην Ήπειρο (50%), στα νησιά του Ιονίου (33,33%) και στην Αττική (25,13%).

Η ταχύτατη αλλαγή στο σκηνικό των μεταλλάξεων στην πατρίδα μας οφείλεται στο γεγονός ότι το στέλεχος Δέλτα είναι απείρως πιο μεταδοτικό από το βρετανικό, το οποίο με τη σειρά του ήταν 60% πιο μεταδοτικό από τον αρχικό ιό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης από το Υπουργείο Υγείας, «πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων από την επικράτεια, που διενεργήθηκε από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τους συνεργάτες του, η οποία επιβεβαίωσε ότι η ινδική μετάλλαξη είναι 44% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική που επικρατούσε στη χώρα μας μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες».

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη συνέχεια στη η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, η οποία «συνέπεσε χρονικά με τη μεγάλη κινητικότητα των νέων, αλλά και τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας στη νυχτερινή διασκέδαση και στις καλοκαιρινές διακοπές». «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να επιβραδυνθεί κατά το δυνατόν η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, μέσω στενής παρακολούθησης και απομόνωσης των κρουσμάτων αλλά και ιχνηλάτησης των επαφών τους, στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών και τη μείωση της διασποράς του ιού», επεσήμανε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια.

Μειώθηκε 12% ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων – Σε παρακολούθηση Μύκονος και Θεσσαλονίκη
Μικρότερη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στην επικράτεια, με τη μείωση να ανέρχεται σε 12% σε σχέση με τον υπερδιπλασιασμό του προηγούμενου επταημέρου. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.604 διαγνώσεις, ενώ λιγότερες από τις μισές εντοπίστηκαν στην Αττική (1.066), με τον κορωνοϊό να «φωλιάζει» και πάλι στο κέντρο της Αθήνας όπου σημειώθηκαν 287 κρούσματα.

Δεύτερη στην επιδημιολογική λίστα βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, στην οποία έχουν στρέψει την προσοχή τους οι ειδικοί, έχοντας υπό στενή παρακολούθηση την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, παρόλο που προς το παρόν τα κρούσματα αφορούν σε νέους και δεν συνοδεύονται από αύξηση των εισαγωγών. Με 243 και ακολουθούν το Ηράκλειο με 129, το Ρέθυμνο με 82, η Αχαΐα με 62 και τα Χανιάμε 61 νέες λοιμώξεις.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η διασπορά και στη νησιωτική Ελλάδα, με τη Μύκονο να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων. Στο «νησί των ανέμων» καταγράφηκαν 45 λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει ότι παρατηρείται σταθεροποίηση της κατάστασης με μικρή τάση μείωσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα πρόσθετα μέτρα απέδωσαν. «Τα μέτρα αυτά ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί τα επόμενα 24ωρα και θα ληφθεί απόφαση για παράτασή τους ή μη», επεσήμανε.

Προσέθεσε, επίσης, πως δεν υπάρχουν νέες συρροές, ενώ τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης για την τήρηση των μέτρων, τόσο στη Μύκονο όσο και στις άλλες περιοχές που προβληματίζουν. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, τέλος, ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση σε όλη την επικράτεια θα υποχρεούνται πλέον σε δύο τεστ την εβδομάδα: ένα rapid και ένα αυτοδιαγνωστικό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα