«Καμπανάκι» Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό

Με το βλέμμα στραμμένο στη Συρία και στις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή οι ροές παραμένουν αυξημένες, ενώ οι επιστροφές στην Τουρκία γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στις καθυστερήσεις που σημειώνονται.

Ουσιαστικά επεσήμανε πως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στα νησιά ούτε ένας μετανάστης και αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις επιστροφές. Αυτό που τόνισε είναι πως όσοι από τους πρόσφυγες έχουν δικαίωμα ασύλου μπορούν να μεταστεγαστούν, οι υπόλοιποι πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους.

¨’Θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει περί τις 35.000 όμως δεν συμβαίνει αυτό” σημείωσε και αναφέρθηκε στις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Ανέφερε ότι ανάλογες διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων σε άλλες χώρες διαρκούν 15 ημέρες, ωστόσο στη χώρα μας κρατούν ένα χρόνο.

Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ανησυχία του και τις συνέπειες που έχει η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία σε ότι αφορά τις προσφυγικές ροές αλλά και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες χιλιάδες Σύριοι να θελήσουν να περάσουν τα σύνορα και στην περίπτωση αυτή όπως είπε τα hot spot δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τέτοιους ρυθμούς.

“Από το Μάιο ξεκίνησε μία αύξηση των ροών. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου η αύξηση είναι 241%” επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος. Περιγράφοντας την κατάσταση, επεσήμανε πως η νέα κυβέρνηση βρήκε υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής, 75.000 εκκρεμότητες για το άσυλο και 1.800 μόνο επιστροφές σε τρία χρόνια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις στην Τουρκία επισημαίνοντας πως είναι νωρίς ακόμα να υπάρχει μία πλήρης αποτίμηση, ωστόσο σημείωσε πως θα μπορούσε να προκληθεί ένα μεγάλο προσφυγικό ρεύμα στη χώρα. Μάλιστα υπογράμμισε πως “δεν ανησυχούμε μόνο για την ποσότητα αλλά και το ποιοι είναι”, κάνοντας αναφορά στο Ιντλιμπ όπου συνυπάρχουν πολλές αντιστασιακές ομάδες μεταξύ των οποίων φανατικοί ισλαμιστές.

euro2day.gr

Σχετικά Νέα